Antena 3 CNN Actualitate Locale Cazul Floyd de România. Niciun vinovat, la 10 luni de la decesul bărbatului din Vatra Dornei ținut la pământ de jandarmi

Cazul Floyd de România. Niciun vinovat, la 10 luni de la decesul bărbatului din Vatra Dornei ținut la pământ de jandarmi

În contextul în care, în Statele Unite ale Americii, sunt proteste de amploare după ce un bărbat afro-american ar fi murit sufocat de poliție, revine în atenția românilor un caz foarte asemănător, întâmplat în țara noastră.

Cazul Floyd de România. Niciun vinovat, la 10 luni de la decesul bărbatului din Vatra Dornei ținut la pământ de jandarmi
Sursa foto: foto- ziaruldeiasi
02 Iun 2020   •   08:32

Pe 19 iulie 2019, în parcul din Vatra Dornei, un bărbat de 55 de ani a fost imobilizat de jandarmi şi a murit după ce unul l-a presat la pământ, iar altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă.

“Nu mai da!”, strigă bărbatul culcat pe iarbă. Deasupra lui sunt doi jandarmi care se chinuie să-l imobilizeze. Unul încearcă să-i întoarcă la spate mâna omului.

Un al treilea jandarm sare ”în ajutorul” colegilor lui, toți trei fiind urcați pe bărbatul de 55 de ani, care, la un moment dat, sub presiune, începe să țipe, sub privirile trecătorilor care nu intervin. 

Femeia jandarm se ridică, vorbește pentru câteva secunde la telefon, după care se uită stânga - dreapta, ia spray-ul lacrimogen și pulverizează un jet în fața victimei, de la doar câțiva centimetri depărtare. 

Ceilalți doi jandarmi continuă să aplice presiune pe spatele și ceafa bărbatului, încă vreo 30 de secunde, până când acesta nu mai mișcă. Abia atunci, jandarmii îl încătușează și încearcă să îl târască spre mașină. 

Bărbatul se numea Ioan Csapai şi avea 55 ani. Era divorţat și era tată a doi copii. Se pensionase pe caz de boală şi lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei. 

Potrivit primului raport medico-legal, bărbatul suferise un infarct entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată. Cu alte cuvinte, bărbatul era grav bolnav iar faptul că a murit în timpul intervenţiei jandarmilor a fost doar o coincidenţă nefericită.

Însă familia lui Csapai a cerut o contraexpertiză la IML Iaşi. Potrivit celui de-al doilea raport, "a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei".

“Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă”, se precizează în concluziile raportului de expertiză medico-legală. Moartea “s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”.

Singura acuzată pentru moartea bărbatului a fost femeia-jandarm, plasată sub control judiciar, pentru purtare abuzivă şi de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase

În februarie, după finalizarea raportului de expertiză de la IML Iaşi, procurorii au extins urmărirea penală în cazul jandarmeriţei şi pentru infracţiunea de “loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”.

În acest moment, se aşteaptă finalizarea acestui dosar, pentru ca procurorii să rezolve şi cealaltă plângere penală depusă de familie, prin care cere cercetarea şefului Detaşamentului de Jandarmi Vatra Dornei, colonelul Bogdan Cruceanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.   

Până acum, familia lui Csapai nu a mai primit nici o veste de la procurori, scrie Libertatea. 
 

 

 

×
Subiecte în articol: George Floyd ioan csapai
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close