Antena 3 CNN Actualitate Locale Codul roșu de inundații, prelungit în Bihor. O familie formată din 6 membrii, evacuată din cauza viiturii

Codul roșu de inundații, prelungit în Bihor. O familie formată din 6 membrii, evacuată din cauza viiturii

O familie formată din șase membri din localitatea Cociuba Mică, comuna Pietroasa, județul Bihor, a fost evacuată marți, după ce nivelul Crișului Pietros a crescut. Județul Bihor se află până la ora 16.00 sub avertizare Cod roșu de inundații.

Codul roșu de inundații, prelungit în Bihor. O familie formată din 6 membrii, evacuată din cauza viiturii
de Maria Zărnescu    |    18 Mai 2021   •   13:30

O familie formată din șase membri din localitatea Cociuba Mică, comuna Pietroasa, județul Bihor, a fost evacuată marți, după ce nivelul Crișului Pietros a crescut. Județul Bihor se află până la ora 16.00 sub avertizare Cod roșu de inundații.

Potrivit ISU Bihor, în localitatea Cociuba Mică, comuna Pietroasa, o familie formată din șase membri, doi adulți și patru copii, a cărei locuință se află în imediata apropiere a Crișului Pietros, al cărui nivel a crescut în urma precipitațiilor abundente, a fost evacuată preventiv.

Viceprimarul comunei a recomandat familiei să se mute, până la normalizarea situației, la rudele care locuiesc într-o casă situată într-o zonă mai sigură, din aceeași localitate.

Pompierii militari sunt prezenți în teren și monitorizează situația în toate localitățile aflate sub incidența Codului roșu.

Codul roșu de precipitații, prelungit în județul Bihor

Autoritățile au decis să prelungească avertizarea cod roșu de precipitații în județul Bihor. Aceasta este în vigoare până la ora 18.00.

Inițial codul roșu de precipitații era valabil până la prânz în mai multe zone ale județului Bihor. Specialiștii au decis să-l prelungească și anunță că va continua să plouă abundent și că se vor acumula în general 30-45 l/mp.

În ultimele 6 ore în zonă s-au adunat 75-80 l/mp, iar de la începutul ploii (în ultimele 16 ore), în jur de 140 l/mp.

Zonele vizate sunt Buntești, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curățele, Budureasa și Căbești din județul Bihor, informează Mediafax.

La ora 11.00, Apele Române anunțat următoarele cote depășite în județul Bihor:

Cote de apărare:

  • pe Crișul Negru, la stația hidrometrică Beiuș depășire cu 10 cm;
  • pe Boga, la stația Pietroasa-Boga depășire cu 10 cm;
  • pe Nimăiești, la stația hidrometrică Beiuș s-a atins cota.

Cote de inundație:

  • pe Galbena, la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena depășire cu 3 cm;
  • pe Iad, la stația hidtometrică Stâna de Vale depășire cu 8 cm;
  • pe Fântâna Galbenă, la stația hidrometrică Fântâna Galbenă depășire cu 19 cm.

Cote de pericol:

  • pe Crișul Pietros, la stația hidrometrică Pietroasa depășire cu 10 cm;
  • pe Iad, la stația hidrometrică Leșu Amonte depășire cu 16 cm.

Potrivit informațiilor publicate de Apele Române, codurile emise în județul Bihor fac referire la următoarele fenomene:

Cod galben - depășire Cota de Atenție/Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații.

Cod portocliu - depășire Cota de Inundație / Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice.

Cod roșu - depășire Cota de Pericol/Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite cum ar fi evacuarea oamenilor și bunurilor. 

×
Subiecte în articol: inundatii cod rosu viitura
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close