Antena 3 CNN Actualitate Locale Cod roșu de inundații în judeţul Timiş! Atenţionare RO-Alert trimisă locuitorilor | Anunțul făcut de prefect

Cod roșu de inundații în judeţul Timiş! Atenţionare RO-Alert trimisă locuitorilor | Anunțul făcut de prefect

Cod roşu de inundaţii, emis pentru județul Timiș. Autorităţile au trimis inclusiv un mesaj de avertizare prin sistemul Ro Alert, iar mai mulţi localnici ar putea fi evacuaţi.

Cod roșu de inundații în judeţul Timiş! Atenţionare RO-Alert trimisă locuitorilor | Anunțul făcut de prefect
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   08:46

UPDATE 10:51 Cod roșu de inundații pe Bega, la Făget!

În această dimineață, a fost emis un cod roșu de inundații pe râul Bega, la stația hidrometrică Făget.

Măsurile luate de ABAB sunt:

  • Conform regulamentului de exploatare a nodului hidrotehnic Coștei, stăvilarul a fost închis pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiș pe râul Bega.
  • La nodul hidrotehnic Topolovăț canalul descărcător funcționează deja, ceea ce înseamnă că o parte din debitul de pe râul Bega este descărcat în râul Timiș.
  • Golirea de fund de la acumularea Surduc este închisă, în acest moment nu se mai evacuează debite din aceasta spre râul Bega.
  • Angajații ABA Banat de la Formațiile de lucru patrulează pe digurile din sectorul amonte Balinț-aval Făget, pentru identificarea posibilelor probleme ce pot apărea.
  • Personalul din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă a ABA Banat cu materialele și mijloacele de intervenție este pregătit și deplasat în sectorul Făget-Balinț.

Cauza acestui fenomen: precipitațiile abundente înregistrate în ultimele 3 zile pe întreg spațiul hidrografic Banat căzute peste stratul de zăpadă deja existent au produs creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă, cu depășiri ale cotelor de apărare.

Ştirea iniţială: În județul Tmiș se ia în calcul evacuarea oamenilor, unde apa a ajuns acum la câţiva metri de case.

În acelaşi timp trei trenuri sunt blocate între Petroşani şi Crivadia, unde mai mulţi copaci au căzut peste calea ferată.

Râul Bega aproape că ajunge la locuinţele oamenilor, vorbim de câţiva metri, important de spus este faptul că în această dimineaţă în urmă cu foarte puţin timp a fost emisă o avertiare RO-Alert, astfel încât oamenii să se depărteye de locurile cu pericol.

Mai multe case din Timiş au fost inundate după ce râul Bega s-a umflat.

Citeşte şi: Cod portocaliu și cod galben de inundații în mai multe zone ale țării 

Pompierii au intervenit cu motopompe în oraşul Făgeţ şi în comuna Răchita.

De asemenea, salvatorii au degajat apa de pe un drum judeţean .

"În contextul fenomenelor hidrologice avertizate de cod roşu cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Bega, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISU Banat), pentru gestionarea acestei situaţii, conducerea a dispus următoarele măsuri: activarea grupei opertive începând cu ora 06:45, creşterea capacităţii operaţionale la nivelul detaşamanului de pompieri Lugoj. De asemenea, prealertarea detaşamentelor 1 şi 2 de pompieri Timişoara.

Pentru populaţia din zona vizată a fost transmis mesajul RO-Alert de avertizare. S-a dispus înştiinţarea localităţilor vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute în astfel de situaţii de Urgenţă. Începând cu ora 08:45, este planificată şedinţa comitetului judeţean pentru situaţii de Urgenţă.", a declarat Milcov Zoriţa, purtătorul de cuvânt al ISU Timiş.

Cei de aici sunt în alertă pentru că locuitorii au ieşit încă de la primele ore ale dimineţii să vadă cât de mult a crescut Bega.

Pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj și Stației Făget au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru:

- evacuarea apei din 5 gospodării în comuna Răchita și 1 din orașul Făget;

- degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova - Dubești.

Prefectul judeţului Timiş a informat, în direct la Antena 3 CNN, care sunt măsurile pe care le+au luat autorităţile.

"Până în acest moment, codul roșu este estimat a dura până la ora 16. Zona este Făget-Lugoș. Avem două echipe de sprijin de la ISU Araci, ISU Hunedoara solicitate și care au dat curs solicitării noastre. Fiecare cu două motopompe. Asta în stand-by.

Până acum a fost nevoit să evacuăm cinci gospodării, să emitem un mesaj ro-alert către locuitorii din zone cu recomandările normale pentru acest gen de situații, să nu se deplaseze cu autoturism în zona inundată, să curețe șanțurile și rigolele pentru a permite evacuare apei, să sune la 112 dacă este cazul. La ora 8.45 am convocat o ședință a Comitetelei Județean pentru situații de urgență. Suntem în dispozitiv cu echipa ISU și sistemului de gospodărie apelor și așteptăm să vedem cum evoluează situația", a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul judeţului Timiş.

De asemenea, Mihai Ritivoiu a susţinut că "dacă situaţia o va impune, un număr mai mare de oameni va fi evacuat".

"Dacă situaţia o va impune, vom evacua un număr mai mare de oameni. În momentul de faţă nu este cazul. Mă gândesc că în cel mai scurt timp își pot găsi locul pe la vecini (persoanele deja evacuate, n.r.), până în momentul în care punem la punct ceva, dacă este cazul. 

Noi suntem optimiști că până la ora 16 scăpăm de acest val de apă suplimentară", a susţinut Ritivoiu.

Pentru gestionarea acestor situații de urgență intervin 13 pompieri din cadrul Stației Făget și Detașamentului Lugoj cu 2 motopompe remarcabile, 2 motopompe transportabile și 4 autospeciale de stingere, voluntari din cadrul comunei Dumbrava, precum și reprezentanți ai Serviciului de Gospodărie a Apelor BANAT

Începând cu ora 07:20 s-a dispus trimiterea în sprijin a 2 echipe de intervenție din cadrul ISU Arad și ISU Hunedoara, fiecare cu câte 2 motopompe remarcabile.

La nivelul ISU Timiș s-a dispus prealertarea Detașamentelor 1 și 2 Timișoara.

La ora 08:45 are loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close