Un consilier vrea să opereze câinii, ca să latre încet. Ce spune Colegiul Veterinarilor

17 Feb 2016   •   16:50
Un consilier vrea să opereze câinii, ca să latre încet. Ce spune Colegiul Veterinarilor Foto: pixabay.com
Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu atrage atenția că este ilegală propunerea consilierului municipal de la Mediaș, care dorește operarea câinilor, pentru ca animelele să latre încet, informează agerpres.ro
 
Mai mult, susțin ei, este caz penal dacă cineva încearcă "secționarea corzilor vocale" ale câinilor, cu alt scop decât medical.
 
"Această propunere este ilegală. Se încalcă Capitolul VII al Legii 205 din 2004 modificată în 2014 litera f care prevede clar că intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților. Domnul consilier ar fi fost bine să se consulte cu specialiștii. Am vorbit cu doi colegi medici veterinari de la Mediaș să discute cu el", a precizat, miercuri, dr. Ioan Pențea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din județul Sibiu.
 
Ioan Ciulea, consilierul municipal din Mediaș care dorește operarea câinilor la corzile vocale pentru ca aceștia să latre mai încet, a declarat miercuri, că el are un câine "civilizat", "normal", "inteligent", care "nu deranjează vecinii" și așa își dorește să fie toți câinii din curțile oamenilor din oraș.
 
Întrebat cum i-a venit ideea să propună un astfel de proiect, Ciulea a răspuns: "Locuiesc la curte și nu numai eu, personal, sunt deranjat de câini, și vecinii mei sunt deranjați de câinii vecinilor care au această problemă, care latră în neștire."
 
Consilierul Ciulea are și el un câine, un Labrador, dar spune că acesta nu deranjează vecinii, nu îi scoală noaptea din somn.
 
"Câinele meu e un câine civilizat, un câine normal, nu un câine care latră la orice mișcare și la orice adiere de vânt. (...) Câinele meu nu deranjează vecinii. Eu am un Labrador. E un câine inteligent", a spus Ioan Ciulea.
 
Acesta este optimist și crede că luni, la ședința Consiliului Local, propunerea sa are șanse chiar să primească amendamente "mai plauzibile și mai inteligente".
 
Ciulea este sigur că o astfel de operație a corzilor vocale la câini nu este deloc dureroasă.
 
 
"Propun modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local Mediaș 52/2009 privind normele și regimul contravențiilor privind creșterea, deținerea și protecția animalelor în municipiul Mediaș. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv aliniatul 6, cu următorul conținut: obligarea deținătorilor persoane fizice și juridice de câini care tulbură liniștea publică a locatarilor la casă prin lătratul continu prin intensitate mare, acest lucru să se facă cu acordul vecinilor în scris și totodată să-și opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului", propune consilierul Ciulea, în documentul înregistrat luni, la Primăria Municipiului Mediaș.
 
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaș, Ioana Făgădar, a explicat, miercuri, că Ioan Ciulea urmează ca luni, 22 februarie, să prezinte această inițiativă, colegilor săi, în ședința Consiliului Local.
 

Parteneri
x close