Antena 3 CNN Actualitate Locale Comuna din România unde natura îi ajută pe localnici să facă cele mai bune murături: "Femeile nu mai merg la magazin, se duc direct la deal!"

Comuna din România unde natura îi ajută pe localnici să facă cele mai bune murături: "Femeile nu mai merg la magazin, se duc direct la deal!"

O comună din România beneficiază de o adevărată comoară, a cărei utilizare se reflectă în gastronomia locală și în medicina naturistă.

Comuna din România unde natura îi ajută pe localnici să facă cele mai bune murături: "Femeile nu mai merg la magazin, se duc direct la deal!"
Sursa foto: Captură YouTube via @georgelaurentiu5454
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2024   •   12:48

E vorba despre localitatea dâmbovițeană Ocniţa, unde se află un deal de sare exploatat de sute de ani.

Sarea naturală îi ajută pe oameni să prepare ceea ce ei consideră a fi cele mai bune murături.

Se spune că, încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, bulgării de sare extrași aici erau folosiți pentru plata birului către Imperiul Otoman.

Mai aproape de zilele noastre, în regimul comunist, la Ocnița erau duși deținuții condamnați pe viață pentru a presta muncă forțată, la spart bulgări de sare.

Din fosta exploatare minieră a rămas în prezent doar Malul cu sare.

În GALERIA FOTO de mai jos, imagini din zona acestei bogății naturale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Malul cu sare reprezintă un paradis natural, o zona terapeutică importantă asupra căruia timpul și natura și-au făcut treaba foarte bine. În prezent, în jurul malului cu sare putem vorbi despre cute diapire (straturi ridicate din adânc, care aduc sarea la suprafață, n.r.), izvoare cu apă sărată, galerii subterane, despre formațiuni care au rezultat din cristalizare și precipitații, precum și despre trovanți. Astfel, Malul cu sare reprezintă un veritabil ecosistem", se spune într-o prezentare a Primăriei Ocnița.

Saramură la Ocnița: o găleată cu sare din deal la 100 de litri de apă

Pe seama acestei bogății, locuitorii au creat și transmis din generație în generație o rețetă de saramură pentru murături.

"La un bidon de 100 de kilograme, se pune o găleată mare de apă sărată iar restul, mirodenii. Se mai adaugă un porumb, o gutuie, să miroasă frumos. De când mă știu fac așa. Lumea ia apă și pentru băi, cu bidoanele", mărturisește Maria, o localnică citată de presa națională.

Pentru aprovizionarea cu sare, gospodinele nu mai merg la magazin, ci direct la izvoarele sărate de la baza dealului.

Sătenii spun că murăturile astfel pregătite sunt extraordinare și că se prepară mult mai repede.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close