Antena 3 CNN Actualitate Locale Localitate din România unde casele sunt încălzite cu apă geotermală. Oamenii plătesc de zece ori mai puțin întreținerea

Localitate din România unde casele sunt încălzite cu apă geotermală. Oamenii plătesc de zece ori mai puțin întreținerea

O comună din România se bucură de o resursă naturală prețioasă. Aici, localnicii încălzesc caloriferele cu apă geotermală și plătesc de zece ori mai puțin întreținerea.

Localitate din România unde casele sunt încălzite cu apă geotermală. Oamenii plătesc de zece ori mai puțin întreținerea
Sursa foto: getty images | zoranm
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2023   •   19:45

În comuna Lovrin, județul Timiș, sistemul de încălzire cu apă geotermală funcționează din anii 80, iar localnicii se bucură din plin de beneficiile acestei resurse naturale.

De exemplu, iarna, factura primită de localnici pentru încălzire nu depășește 300 de lei, pentru un apartament de 60 de metri pătrați. 

Cu toate acestea, în cei peste 40 de ani, reţeaua s-a degradat și are nevoie de reparaţii, motiv pentru care administrația locală se pregătește să înceapă lucrările de extindere a sistemului, cu 3,5 milioane de euro, bani europeni.

Astfel, peste 100 de proprietari de imobile au semnat deja antecontracte de racordare, după ce iarna trecută au avut facturi și de zece ori mai mari față de cei care se încălzeau cu apa fierbinte venită din adâncuri.

Citește și: Tineri cu handicap, bătuți și trimiși la cerșit de o familie din Argeș. Cinci persoane, reținute de procurorii DIICOT

"Am avut şi 3.300 de lei pe luna curent. Până am pus pompa de căldură", a spus o locatară, pentru Observator.

Tot la Lovrin funcționează și un ștrand termal, unic în țară, unde apa vine de la aproape 3.000 de metri adâncime.

×
Subiecte în articol: Lovrin apă geotermală
Parteneri
Avertizare meteo ANM de furtuni severe în România
x close