Antena 3 CNN Actualitate Locale Concentraţia fierului, depăşită de trei ori pe râul Bistriţa! Consumul de peşte a fost restricţionat

Concentraţia fierului, depăşită de trei ori pe râul Bistriţa! Consumul de peşte a fost restricţionat

Concentraţia fierului din râul Bistriţa este de trei ori mai mare la intrarea în judeţul Neamţ, ca urmare ca poluării produse de la fosta platformă minieră Isipoaia din judeţul Suceava.

Concentraţia fierului, depăşită de trei ori pe râul Bistriţa! Consumul de peşte a fost restricţionat
Sursa foto: pixabay.com/jarmoluk
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2023   •   17:31

"Conform interpretării rezultatelor în secţiunea ieşire - judeţul Suceava, intrare - judeţul Neamţ, pe râul Bistriţa rezultă o depăşire a fierului de trei ori, respectiv 1,566 în loc de 0,5 şi o uşoară depăşire a manganului, respectiv 0,136 în loc de 0,1", a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă, în urma analizei efectuate, duminică, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ.

În cadrul şedinţei s-a hotărât prelevarea periodică de probe şi analizarea lor în laborator, inclusiv pentru radioactivitate, scrie Agerpres.

Consumul de peşte provenit din mai multe localităţi riverane râului Bistriţa, în apropiere de graniţa cu judeţul Suceava, a fost restricţionat.

Totodată, în aceleaşi localităţi s-au impus interdicţii ca animalele să fie adăpate din râul Bistriţa, iar apa să fie folosită la irigaţii.

Citeşte şi: Alertă de poluare pe râul Bistrița! Sunt depășiri foarte mari la fier, zinc, cupru. Mesajul transmis de autorităţi

Râul Bistriţa a fost poluat, sâmbătă seara, cu ape de mină provenite de la fosta platformă minieră Isipoaia - judeţul Suceava.

Sesizarea către autorităţile nemţene a fost făcută de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava care au constatat că, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, apa are o culoare cărămizie.

Cursul de apă era afectat pe un tronson cu o lungime de aproximativ trei kilometri.

×
Subiecte în articol: Bistriţa Râul Bistriţa peste fier Neamţ
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close