Antena 3 CNN Actualitate Locale Craiova, devastată de cea mai mare furtună din ultimii 30 de ani. Olguţa Vasilescu: "Am văzut un stâlp de beton retezat"

Craiova, devastată de cea mai mare furtună din ultimii 30 de ani. Olguţa Vasilescu: "Am văzut un stâlp de beton retezat"

Aseară a fost cea mai severă furtuna din ultimii 30 de ani pentru zona Craiovei, iar urmările ei se resimt în tot oraşul. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a oferit în direct la Antena 3 detalii cu privire la bilanţul urgiei.

Craiova, devastată de cea mai mare furtună din ultimii 30 de ani. Olguţa Vasilescu: "Am văzut un stâlp de beton retezat"
de Mariana Zaharia    |    03 Iul 2022   •   13:59

Ploaia care n-a durat mai mult de o oră a făcut dezastru în tot oraşul. Imagini extrem de șocante și pe care nu credeam că o să le vedem au fost surprinse aseară de camerele de luat vederi. Se lucrează de aseară la reabilitarea zonelor afectate.  Autoritățile spun că a fost cea mai gravă furtună din ultimii 30 de ani iar Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a prezentat în direct efectele calamităţii. 

"Ieri am văzut pentru prima oară în viața mea cum arată un stâlp de beton retezat. Nu mi-am închipuit că se poate întâmpla așa ceva. Am avut sute de copaci care au fost, la fel, retezați. Toate parcurile sunt închise la ora actuală pentru că lucrăm în ele. Trebuie să descongestionăm aleile de copacii care sunt deja căzuți sau care sunt în pericol de prăbușire și, bineînțeles, că reprezintă un pericol și pentru cetățeni.", a spus edilul.

Echipele de dezafectare au lucrat până la două noapte în întregul oraş, iar la 7 dimineaţa au revenit pe poziţii, prioritară fiind dezafectarea căilor de acces.   

Cu privire la blocarea reţelelor de canalizare, Olguţa Vasilescu a declarat că infrastructura nu e configurată pentru un debit atât de mare cum a fost cel din timpul codului roşu.

"A fost o ploaie de peste 60 de litri de pe metru pătrat în condițiile în care toate conductele de canalizare din Europa, atenție, din Europa, nu doar din România, sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metru pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce țară, nu ar fi făcut față torentelor care au fost ieri pe străzile Craiovei. Pentru că efectiv, când m-am uitat și eu la imagini mi-am dat seama că este exact ca și cum ar veni de pe versanții munților. Așa curgea apa pe unele străzi care erau mai în vale față de celelalte. E o situație foarte complicată cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta și a treia oară în ultimii 2 ani de zile, asta înseamnă că sunt schimbări climatice masive, pentru că până acum niciodată Craiova nu am mai avut așa ceva.", a mai explicat edilul. 

 

 

×
Subiecte în articol: Craiova Lia Olguţa Vasilescu
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close