Antena 3 CNN Actualitate Locale Cutremur în România, resimţit în mai multe oraşe. Este al doilea în ultimele 24 de ore

Cutremur în România, resimţit în mai multe oraşe. Este al doilea în ultimele 24 de ore

Cutremur în România, astăzi, 26 ianuarie 2022, resimțit în mai multe orașe. Seismul s-a produs la adâncimea de 109 de kilometri în Vrancea.

Cutremur în România, resimţit în mai multe oraşe. Este al doilea în ultimele 24 de ore
de Claudia Popovici    |    26 Ian 2022   •   16:20

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 13.29 în județul Vrancea.

Seismul a avut magnitudinea 2,9 și s-a produs la adâncimea de 109 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Bacău (86 km), Brașov (95 km), Galați (103 km), Brăila (108 km), Ploiești (112 km), București (160 km).

Cutremur în România, resimțit în mai multe orașe. Este al doilea în ultimele 24 de ore

Un cutremur de suprafață s-a produs miercuri dimineaţa în județul Ialomița. Seismul a avut magnitudinea 2,4.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, miercuri, la ora 08:31:27 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Ialomița, un cutremur slab cu magnitudinea 2.4, la adâncimea de 15 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 78km E de București, 91km SE de Ploiești, 102km SV de Brăila, 121km NE de Ruse, 121km SV de Galați, 133km V de Constanța, 162km SE de Brașov, 169km NV de Varna, 176km E de Pitești și 217km S de Bacău.

De la începutul anului au avut loc 15 cutremure în România, cel mai puternic fiind cutremurul produs în data de 16 ianuarie 2022 în zona seismică Vrancea cutremur cu magnitudinea 4.5, la adâncimea de 145 kilometri.

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, predicţii despre marele cutremur care va lovi România. "Va avea magnitudine peste 7"

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a comentat cutremurele produse în ultima perioadă şi a realizat predicții despre un seism cu magnitudinea peste 7 cu efecte puternice care ar putea lovi România în viitorul apropiat.

De la începutul anului 2022 în România au avut loc 15 cutremure, cel mai puternic înregistrându-se ieri, 16 ianuarie la ora 15:43:12 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea 4.5, la adâncimea de 145.813 kilometri.

Întrebat dacă în perioada următoare ne-am putea aștepta şi la alte replici cu magnitudine mai mare, prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a spus:

„Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată", a spus prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu la Antena 3. 

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice"

'Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală", a spus astăzi prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu pentru DCnews.ro

„Lucrurile sunt foarte relative"

'Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative.', a concluzionat profesorul Mărmureanu.

×
Subiecte în articol: cutremur cutremur Vrancea
Parteneri
Av. Adrian Cuculis, detalii cheie în cazul lui Dumitru Buzatu
x close