Antena 3 CNN Actualitate Locale Dăunătorii fac prăpăd: Culturile de ceapă din Buzău sunt compromise

Dăunătorii fac prăpăd: Culturile de ceapă din Buzău sunt compromise

Este prăpăd în grădinile cu legume, din cauza dăunătorilor. De vină, chiar dacă nu direct, este tot vremea caldă și uscată din ultima perioadă.

Dăunătorii fac prăpăd: Culturile de ceapă din Buzău sunt compromise
de Adrian Bonciu    |    15 Iul 2022   •   14:49

Legumicultorii din Buzău sunt disperați că ar putea avea pierderi mari ceapa de apă, care este pur și simplu mâncată de trips, niște insecte minuscule foarte greu de combătut. Dacă se zgârcesc acum să investească în tratamente, legumicultorii riscă să înregistreze la toamnă pierderi uriașe la ceapa de Buzău.

Legumicultorul din imagine vrea să ne arate cauza dezamăgirii pe care o încearcă zilele acestea. Necazul căzut pe capul domnului Mihai, cultivator de ceapă din Buzău, este provocat de Trips, insecte mici care distrug plantele din grădină. Ceapa trebuia să aibă acum frunza verde și înaltă, însă acest dăunător a produs deja efecte.

"Tripsul cepei împreună cu larvele care la o perioadă de nouă, zece zile după ce au ouat larvele care eclozează atacă partea interioară a frunzei sugând seva și ducând la distrugerea plantei, îngălbenirea frunzelor iar în final la distrugerea plantei.", spune Ion Mihai, legumicultor.  

Fermierul buzoian spune că, din cauza acestor insecte minuscule, a început să înregistreze pierderi pe lotul de 3.000 de metri pătrați cultivat cu ceapă de Buzău. Speră să limiteze daunele, prin creșterea cantității de insecticid și stropirea culturii cu o frecvență mai mare.

Combaterea tripsului este extrem de dificilă, spun specialiștii. Insectele au început să tolereze produsele chimice folosite pentru distrugerea lor. Dacă înainte oamenii stropeau la şapte zile, acum nici la două zile nu pare să mai fie eficient.

"Vorbim de un dăunător foarte periculos care se combate foarte greu. Condițiile pedo-climatice din această perioadă au favorizat înmulțirea și extinderea acestuia în cultură. Atacă toate plantele de cultură, dar în zona noastră ceapa este puternic afectată. Vorbim de un dăunător care se înmulţeşte prin ouă şi are un ritm de înmulţire rapid.", explică cercetătorul Costel Vânătoru.  

Tripsul le dă mari bătăi de cap nu numai producătorilor de ceapă, ci mai ales fermierilor care deţin culturi în spaţii protejate.

Acesta produce pagube importante în solariile cu roșii și ardei. Legumicultorii au căutat permanent soluţii de combatere, iar cea mai eficientă dar și costisitoare s-a dovedit a fi folosirea unor insecte care mănâncă trips.

Cultivatorii de ceapă de lângă Buzău speră să salveze din culturi și să obțină suficientă marfă la toamnă, măcar cât să le ajungă pentru amortizarea cheltuielilor pentru combaterea dăunătorilor, care nu sunt deloc ieftine. Ei nu exclud o scumpire a acestei legume care a devenit un brand al județului Buzău.

×
Subiecte în articol: Buzau ceapa
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close