Antena 3 CNN Actualitate Locale Proiecția documentarului „Arsenie. Viața de Apoi“, anulată la Arad din cauza amenințărilor: "Venim acolo și va fi circ!"

Proiecția documentarului „Arsenie. Viața de Apoi“, anulată la Arad din cauza amenințărilor: "Venim acolo și va fi circ!"

Documentarul "Arsenie. Viața de apoi" ar fi trebuit să fie proiectat la Cinematograful Arta din Arad. Centrul Municipal de Cultură a renunțat la proiecție, iar apoi Biblioteca Județeană a făcut același lucru.

Proiecția documentarului „Arsenie. Viața de Apoi“, anulată la Arad din cauza amenințărilor: "Venim acolo și va fi circ!"
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2023   •   16:38

Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Judeţeană din Arad au anulat proiecţia documentarului "Arsenie. Viaţa de apoi", regizat de Alexandru Solomon, după ce organizatorii au primit ameninţări.

"În seara asta Arsenie. Viața de apoi urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut.

De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!)

Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?", a scris Alexandru Solomon pe Facebook. 

Proiecția documentarului "Arsenie. Viața de apoi" va avea loc miercuri, 20 septembrie, pe Terasa Flex, de la ora 20:30, în prezența regizorului Alexandru Solomon.

 

 

×
Subiecte în articol: Arsenie Arad documentar Alexandru Solomon
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close