Antena 3 CNN Actualitate Locale Doi bebeluşi microsomi, născuţi de o româncă la maternitatea din Botoşani 

Doi bebeluşi microsomi, născuţi de o româncă la maternitatea din Botoşani 

Un caz medical rar a avut loc la maternitatea din Botoșani, acolo unde o mamă a născut gemeni microsomi.

Doi bebeluşi microsomi, născuţi de o româncă la maternitatea din Botoşani 
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    11 Noi 2023   •   16:58

Ambele copile care au fost născute în maternitate aveau împreună puțin peste un kilogram.

"Copilul cu cea mai mică greutate născută în anul acesta în maternitate a avut 390 de grame și a fost o fetiță dintr-o sarcină gemelară cu o soră de 660 de grame. 

Fetița de 660 a fost transferată la Maternitatea de nivel 3, respectiv la Maternitatea Suceava", a declarat Carmen Zaboloteanu, medic șef secția neonatologie Maternitatea Botoșani.

La fetița de doar 390 de grame nu s-a acceptat transferul, pentru că s-a considerat că riscul este foarte mare.

"Ea a fost îngrijită în maternitatea noastră. Din fericire pentru noi, am putut să-i asigurăm tot ce se poate, tot ce înseamnă tratament și îngrijiri pentru un nou născut, greutatea atât de mică, ca și cum ar fi fost la nivel 3. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Din păcate, după şapte zile de viață, evoluția a fost nefavorabilă în complicația prematurității de test respiratorie formă severă, cu hemoragie și pneumotorax masiv, reanimat inițial cu evoluție favorabilă la prima reanimare, apoi s-a soldat cu deces. 

Din păcate și sora a murit la maternitatea de nivel 3, chiar evoluția a fost mai rapidă", a explicat medicul.

Următorii prematuri ca și greutate au fost doi copii cu greutatea de 500 de grame și alți doi copii cu greutatea de 690 de grame, potrivit botosaneanul.ro.

Ce este un bebeluş microsom

Microsomia este o stare caracterizată printr-o statură corporală de dimensiuni reduse în mod global, păstrându-se proporționalitatea diferitelor segmente, conform dicționarului medical.

Există mai multe motive pentru care un bebeluș poate fi microsom, cum ar fi o naștere prematură, o sarcină complicată sau o problemă cu placentă.

Bebelușii microsom pot prezenta unele probleme de sănătate la naștere sau pot avea un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi dificultăți de alimentație, dezvoltare întârziată sau boli cronice.

×
Subiecte în articol: microsom bebeluşi microsomi Botoșani
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close