Antena 3 CNN Actualitate Locale Dosar penal pentru un primar atacat de urs, după ce a împușcat animalul care era să-l omoare, în Sovata

Dosar penal pentru un primar atacat de urs, după ce a împușcat animalul care era să-l omoare, în Sovata

Primarul din Sovata s-a ales cu dosar penal pentru uz de armă fără drept, după ce a împușcat ursul care a sărit să îl atace în timp ce era la o partidă de vânătoare.

Dosar penal pentru un primar atacat de urs, după ce a împușcat animalul care era să-l omoare, în Sovata
Sursa foto: Gettyimages | Leon Neal / Staff
de Sorin Tantos    |    15 Noi 2022   •   18:10

Sâmbătă, la a doua goană a unei partide de vânătoare organizate legal, un urs speriat și hăituit de câini a ieșit dintre tufe la mică distanță de primarul orașului Sovata Fülöp László Zsolt, cu intenția de a-l ataca pe acesta.

Primarul a început să facă semnale vizuale și acustice pentru a-și arăta prezența, însă  ursul a atacat în continuare. Scena se putea termina tragic dacă edilul nu l-ar fi împușcat mortal de la mai puțin de 2 metri.

Primarul din Sovata a declarat că nu e prima dată când s-a întâlnit cu un urs care a fost speriat de partida de vânătoare, dar urșii fie au fugit în altă direcție, fie s-au oprit la un moment dat din intenția de atac.

"La data de 12 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Sovata au fost sesizați cu privire la faptul că, în cadrul unei partide de vânătoare organizate pe fondul cinegetic al unei asociații de vânătoare de pe raza localității Măgherani, un urs ar fi atacat un vânător, care în legitimă apărare l-ar fi împușcat.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, respectiv în cadrul unei partide de vânătoare, un urs ar fi fost împușcat după ce ar fi încercat să atace un bărbat în vârstă de 30 de ani.

În urma executării focului de armă, ursul a decedat. Polițiștii au ridicat arma și un tub de cartuș, în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, ursul a fost predat lucrătorilor din cadrul D.S.V.S.A. Mureș, în vederea efectuării necropsiei.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uz de armă fără drept și braconaj", a declarat Alexandra Petrovici, inspector de poliție purtător de cuvânt Inspectoratul Poliției Județene Mureș.

"Dumnezeu a fost cu mine"

Primarul spune că Dumnezeu a fost cu el pentru că este mare lucru să fi atacat de un urs de 345 kg care era a fioros se îndrepta către tine cu scopul vădit ca să te sfâșie.

Primarul a zărit ursul de la o distanță de 25 m. A tușit prima dată pentru ca ursul să realizeze prezența omului apoi a început să țipe la el să se ducă de aici. Dar ursul răgea și se îndrepta fioros către el.

"Am nimerit și a căzut. Asta s-a întâmplat la orele 15:21. Am anunțat organele de poliție care au venit la fața locului și este în derulare o cercetare. Era un urs care era agresiv, feroce. Nu s-a oprit deloc și alerga către mine, mârâia și nici nu s-a oprit nici la 2 m", a declarat primarul.

"S-a deplasat o echipă mobilă din partea laboratorului și s-a făcut o necropsie asupra animalului pentru a stabili cauza decesului ursului respectiv. A fost împușcat în zona gâtului și spre norocul vânătorului focul a fost mortal, iar vânătorul a scăpat", a explicat Dr. Kincses Sandor, director executiv DSVSA Mureș.

În continuare, polițiștii efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului.

×
Subiecte în articol: atac urs Sovata
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close