Antena 3 CNN Actualitate Locale Două comunități de peste 100 de romi, scoase din Alba Iulia de polițiști și jandarmi. Ce spun autoritățile

Două comunități de peste 100 de romi, scoase din Alba Iulia de polițiști și jandarmi. Ce spun autoritățile

Peste 100 de romi au fost scoși de jandarmi și de polițiști în afara orașului Alba Iulia, după ce femeile și copiii au fost surprinși la cerșit.

Două comunități de peste 100 de romi, scoase din Alba Iulia de polițiști și jandarmi. Ce spun autoritățile
Sursa foto: Ziarul Unirea
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2023   •   09:08

Update: Primarul orașului Alba Iulia a explicat, la Antena 3 CNN, cum a fost luată decizia de evacuare a romilor.

"Din păcate, nu este prima dată când descind în oraș. Am primit informația că, undeva la mijlocul săptămânii trecute, 12 căruțe staționau între centura orașului și noua autostradă. Duminică, Poliția Locală a constatat o creștere a numărului de cerșetori. Noi încercăm să eradicăm fenomenul cu mijloacele legale pe care le avem la dispoziție", a spus Gabriel Pleșa, primarul orașului Alba Iulia.

Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor, este de părere că decizia autorităților este mult prea dură.

"Acolo au fost niște familii, nu toți oamenii care au fost evacuați s-au ocupat cu cerșitul. Ei trăiesc în șatre și se duc, într-adevăr, în zonele unde sunt orașe mai mari, unde au posibilitatea de a strânge deșeuri, să-și asigure cumva traiul.

Eu cred că acțiunea primăriei nu trebuia să fie radicală, pentru că i-a scos în afara orașului, iar ei se duc în altă localitate. Ar fi trebuit să se găsească o soluție de ajutorare. Nu putem să-i luăm și să-i aruncăm", a spus Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor.

Primarul orașului susține că toți cei care sunt surprinși la cerșit, indiferent de etnie, sunt însoțiți în afara municipiului Alba Iulia.

"Noi avem romi pe care îi ajutăm din toate punctele de vedere. Investim milioane de euro în proiecte dedicate acestei comunități. Am încercat să-i ajutăm să-și cumpere terenurile de sub case, dar doar la cererea lor. Toți cei care sunt pe raza municipiului și vedem că sunt din alte localități sunt însoțiți în afara orașului. Nu contează etnia", a mai adăugat primarul.

Cele două comunități de romi s-au instalat pe câmpul aflat între șoseaua de centură a orașului și râul Mureș.

La fața locului au intervenit, marți, mai multe echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, iar oamenii au fost escortați în afara municipiului, ulterior, aceștia îndreptându-se spre Teiuș.

Primăria spune că decizia de a-i scoate pe oameni în afara orașului a fost luată după ce femeile și copiii au fost surprinși la cerșit.

”Problema nu era că s-au aşezat acolo, ci faptul că urcau copiii şi femeile în maşini, îi aduceau în oraş şi îi lăsau pe străzile din Alba Iulia, la cerşit”, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Flaviu Buta.

Citește și: Maria, studenta la Litere din Iaşi, a fost găsită după două săptămâni de la dispariţie

×
Subiecte în articol: Alba Iulia comunitati romi
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close