Antena 3 CNN Actualitate Locale Dunărea secată poate fi traversată pe jos la Oltina, în Constanţa | Transportul fluvial este paralizat

Dunărea secată poate fi traversată pe jos la Oltina, în Constanţa | Transportul fluvial este paralizat

Dunărea secată poate fi traversată pe jos la Oltina, în Constanţa. Nivelul a scăzut atât de mult încât dune de nisip s-au format în albia fluviului, iar localnicii pot merge, pe jos, între maluri.

Dunărea secată poate fi traversată pe jos la Oltina, în Constanţa | Transportul fluvial este paralizat
Sursa foto: Antena 3
28 Aug 2022   •   11:35

În unele zone Dunărea, poate fi trecută la pas.

Dunele de nisip au ieşit la suprafaţă, iar transportul fluvial este paralizat. Este o situație extrem de îngrijorătoare, iar seceta este principala cauză.

Dunărea a scăzut atât de mult încât în unele zone, pe cursul fluviului au apărut dune de nisip.

"Braţul ăsta era tocmai de sus de acolo, de la capătul dealului, are o denumire mai nouă acum, de vreo 30-40 de ani, "La digu' spart" . Este un dig acolo, care l-a rupt viitura, ceea ce nu se mai întâmplă acum, nici acolo nu mai e apă", spune un localnic.

Cu ani în urmă, în comuna Oltina a existat un port unde ajungeau nave încărcate cu cereale.

Acum portul a dispărut şi cu fiecare zi ce trece, pare că şi Dunărea dispare.

"Niciodată, nimeni nu a prevăzut aceste lucruri. Cred că toate aceste lucruri s-au întâmplat datorită transformărilor climatice, datorită factorului "om", nu ştim exact. Aici, toată vara se făcea baie, venea lumea la plajă, că dincolo e nisip, în comparaţie cu acum, când vedem doar nişte buruieni", a declarat Marian Mocanu, viceprimar comuna Oltina, în exclusivitate pentru Antena 3.

Meteorologii spun că ne confruntăm cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, iar vremea nu se va schimba prea curând.
 

×
Subiecte în articol: seceta Dunare oltina Constanța dune de dinisp
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close