Antena 3 CNN Actualitate Locale El este bărbatul care a primit titlul de Tezaur Uman Viu, datorită păstrării unui obicei aflat pe cale de dispariție la Cluj

El este bărbatul care a primit titlul de Tezaur Uman Viu, datorită păstrării unui obicei aflat pe cale de dispariție la Cluj

Clujeanul Simion Drînda se află în lista premianților care au adus o contribuție deosebită la promovarea și păstrarea patrimoniului cultural din cadrul Galei, care au primit ieri titlul onorific “Tezaur Uman Viu”, datorită păstrării unui obicei aflat pe cale de dispariție în Cluj.

El este bărbatul care a primit titlul de Tezaur Uman Viu, datorită păstrării unui obicei aflat pe cale de dispariție la Cluj
Sursa foto: Captură video Youtube Consiliul Județean Cluj
de Claudia Popovici    |    23 Sep 2023   •   22:04

Distincţia a fost acordată în cadrul unei gale care a avut loc joi seara, 21 septembrie, la Teatrul Municipal din Baia Mare, acolo unde au fost premiați cei 12 păstrători și transmițători ai patrimoniului cultural imaterial care au obținut titlu onorific de “Tezaur Uman Viu” 2023.

Simion Drînda, din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, este un meșter celebru care a practicat fierăritul întreaga sa viață, fiind zeci de ani principalul fierar pe raza celei mai întinse comune clujene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Simionu Florii, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani.

A fost desemnat în anul 2023 Tezaur Uman Viu, titlu acordat de Ministerul Culturii.

Titlul de "Tezaur uman viu" este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate.

Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI).  În momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă o experiență de minim 25 de ani în domeniu. 

Nu pot candida persoane care au urmat o formă de învăţământ teoretic, vocaţional și tehnologic. Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri de Tezaur Uman Viu, iar decizia Comisiei nu poate fi supusă procedurii de contestație.

Dosarul de candidatură a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Aceste distincții onorează contribuția îmsemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial, transmite Consiliul Județean Cluj.

Alături de clujeanul Simion Drînda au mai primit titlul onorific “Tezaur Uman Viu” şi:

  • Chirteș Petruț (Mureș), domeniul: prelucrarea lemnului;
  • Ciocoiu Elena (Iași), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții;
  • Ciubotărița Constantin (Botoșani), domeniul: prelucrarea pieilor și blănurilor – argăsit, cojocărit, curelărit;
  • Drînda Simion (Cluj), domeniul: prelucrarea metalelor-fierărit;
  • Grosoș Emilia Zamfira (Satu Mare), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții, podoabe;
  • Iosifaru Marilena (Argeș), domeniul: alte elemente de PCI – Universul copilăriei;
  • Mecleș Dumitru (Maramureș), domeniul: măcinat cereale;
  • Olteanu Gheorghe (Iași), domeniul: spiritualitate – activități ludice;
  • Rîza Francisc Vasile (Mureș), domeniul: spiritualitate – cântăreț de muzică instrumentală la vioară;
  • Țeavă Moise (Prahova), domeniul: spiritualitate – cântăreț (neprofesionist) de muzică instrumentală (individual);
  • Țîrliman Ileana (Botoșani), domeniul: prelucrarea fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână;
  • Vasile Constantin (Argeș), domeniul: spiritualitate – cântăreț (neprofesionist) de muzică vocală și instrumentală.

×
Subiecte în articol: Tezaur Uman Viu barbat Cluj
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close