Antena 3 CNN Actualitate Locale El este Kicsi, singurul câine polițist căutător de cadavre din Transilvania, care iese la pensie din cadrul IPJ Cluj

El este Kicsi, singurul câine polițist căutător de cadavre din Transilvania, care iese la pensie din cadrul IPJ Cluj

Kicsi, singurul câine polițist căutător de cadavre din Transilvania are deja 9 ani şi asteaptă să iasă la pensie. Nu înainte de a-i preda secretele misiunilor sale de succes tânărului Paco cu care IPJ Cluj îşi va desfăşura misiunile. Iată povestea lui.

El este Kicsi, singurul câine polițist căutător de cadavre din Transilvania, care iese la pensie din cadrul IPJ Cluj
Sursa foto: cluj24.ro
de Claudia Popovici    |    19 Sep 2023   •   23:02

Kicsi, un ciobănesc german de talie mare a executat peste zece misiuni de găsire a unor cadavre în mai multe județe din Transilvania, alături de agent-șef principal Paul Negru.

S-au cunoscut în 2020 şi de atunci au legat o prietenie foarte puternică. Acum Kicsi are deja 9 ani și și-a depus dosarul de pensionare pentru probleme medicale.

Vârsta minimă de pensionare la câinii polițiști este de 7 ani și jumătate, iar Kicsi a depășit cu doi ani această vârstă. A mai rămas activ în misiuni însă are mici probleme de vedere din cauza vârstei înaintate, motiv pentru care a decis să se pensioneze.

Până la acceptarea deciziei de pensionare Kicsi mai are o misiune foarte importantă: să îi predea lui Paco secretele meseriei de căutător de cadavre.

Kicsi, singurul câine polițist din Transilvania care caută cadavre iese la pensie

 Kicsi împreună cu agent-șef principal Paul Negru au intervenit la 11 cazuri în mai multe județe din Transilvania, fiind solicitați la căutarea unor persoane dispărute despre care se bănuia că erau decedate.

Un câine specializat ca și Kicsi poate simți mirosul unui cadravru îngropat și la o adâncime de 2 metri și chiar după o perioadă de 5 ani.

”Condițiile de căutare sunt dificile, mergem pe câmp, în păduri, în râpe, în munți. Într-un caz de la Brașov am căutat cadavrul unei femei ucise, îngropată pe malul unui pârâu.

Suspectul s-a speriat când l-a văzut pe Kicsi și ne-a indicat zona aproximativă unde era cadavrul, am făcut o căutare și l-am găsit”, a povestit polițistul clujean pentru cluj24.ro

Înlocuitorul lui Kicsi, va fi Paco, tot un ciobănesc german care are doar 6 luni, ales de instructorii Centrului Chinologic de la Sibiu al Poliției Române, în urma unui triaj.

Ucenicul Paco se află în perioada de pre-dresaj, iar dresajul efectiv va începe anul viitor în luna august și va dura patru luni, după care, la final, va primi atestatul de căutător de cadavre umane.

Planuri de viitor pentru Kicsi

Potrivit procedurii, atunci când un câine poliţist iese la "pensie" se organizează o licitație, iar cine vrea poate să îl cumpere. De asemenea, dacă nu sunt doritori, câinele este dat cu titlu gratuit, iar dacă nu este interes, poate fi preluat de conductorul său, în special de cei care locuiesc la casă, au curte și le pot oferi o retragere liniștită.

”Mai am un câine polițist acasă și îl voi duce și pe Kicsi”, a precizat Paul Negru care, până în prezent, a lucrat cu 5 câini polițiști.

×
Subiecte în articol: câine polițist IPJ Cluj cadavre
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close