Antena 3 CNN Actualitate Locale Elevii din Cluj-Napoca, testați prin scanarea palmelor pentru orientarea în carieră. Dispozitivul de 2.500 de euro, inventat de un român

Elevii din Cluj-Napoca, testați prin scanarea palmelor pentru orientarea în carieră. Dispozitivul de 2.500 de euro, inventat de un român

Elevii clujeni vor fi testați prin scanarea palmelor pentru a descoperi ce carieră li se potrivește. Totul este posibil datorită unui dispozitiv inventat de un român, care costă 2.500 de euro.

Elevii din Cluj-Napoca, testați prin scanarea palmelor pentru orientarea în carieră. Dispozitivul de 2.500 de euro, inventat de un român
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2024   •   15:42

Proiectul reprezintă o premieră în România și presupune testarea elevilor, cu ajutorul unui aparat special, pentru identificarea abilităților native și orientarea acestora în carieră.

Astfel, noul sistem permite realizarea profilului vocațional, înlocuind chestionarele clasice interpretate de psihologi.

Proiectul pilot, denumit "Încotro? Eu?", va fi demarat în luna februarie și va fi adresat elevilor de liceu din Cluj-Napoca.

"Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor.

Citește și: Vacanța de schi 2024, diferită în fiecare județ. Zilele în care elevii din România vor avea liber de la școală

În prima fază, vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a spus Marinela Marc, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Camelia Bakri, președintele Genesis Lions Club Cluj, partener în cadrul proiectului, a precizat că testarea se va face în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, iar elevii minori vor avea nevoie de acordul părinților.

Astfel, testarea elevilor se va face prin scanarea mâinilor timp de cinci minute, cu ajutorul dispozitivului inventat de un român.

”Tehnologia MindMi este una nouă și avansată, bazată pe un aparat inventat de un inventator român. După testarea mâinilor, elevii de clasa a XI-a vor fi testați în carieră și cu teste standardizate.

Practic, oferim copiilor indeciși informații despre abilitățile native care i-ar putea face să dezvolte competențe maxime într-o anumită carieră”, a explicat Bakri.

Dispozitivul, inventat de un român

Dispozitivul a fost inventat de Dumitru Grigore, fiind vorba despre un sistem inovator, premiat la nivel național și internațional.

”Este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele. Ulterior, sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul.

Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi”, a explicat Andrei Galoș, reprezentant Psyhometric Systems Cluj-Napoc, pentru cluj24.ro.

Aparatul de testare a elevilor costă 2.500 de euro, plus TVA, și poate fi transportat și în școli, dacă va fi cazul.

×
Subiecte în articol: elevi Cluj Napoca inventie dispozitiv cariera
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close