Antena 3 CNN Actualitate Locale "Este intolerabil ca efectele dezastruoase ale tratatului de la Trianon să afecteze drepturile poporului secuiesc"

"Este intolerabil ca efectele dezastruoase ale tratatului de la Trianon să afecteze drepturile poporului secuiesc"

"Este intolerabil ca efectele dezastruoase ale tratatului de la Trianon să afecteze drepturile poporului secuiesc"
10 Mar 2018   •   18:54

Consilierul juridic al Alianţei Liber Europene (EFA), Gio Paolo Baglioni, a declarat sâmbătă, în cadrul manifestărilor legate de Ziua Libertăţii Secuilor de la Târgu Mureş, că este intolerabil ca "efectele dezastruoase" ale tratatului de la Trianon să afecteze drepturile poporului secuiesc şi după un secol.

"Este intolerabil ca efectele dezastruoase ale tratatului de la Trianon, încă un secol mai târziu, să afecteze drepturile poporului secuiesc. UE şi România nu au fost interesate să rezolve această problemă ci, dimpotrivă, nici măcar nu văd situaţia ca o problemă. (...) Autonomia pentru poporul secuiesc este nu numai posibilă, ci şi necesară şi în conformitate cu dreptul internaţional şi cu sistemul juridic al României. Oricine spune că autonomia teritorială contrazice Constituţia, doar pentru că primul său articol stipulează că România este un stat naţional suveran, independent, unitar şi indivizibil, pur şi simplu minte. Constituţia patriei mele, Italia, afirmă aproape acelaşi lucru: Republica este una şi indivizibilă - totuşi am acordat un statut special pentru cinci regiuni. Aceste regiuni se bucură de autonomie foarte largă, cu două sau trei limbi oficiale şi competenţe exclusive într-o serie de aspecte, inclusiv fiscalitatea şi sistemul de învăţământ. Modelul italian este departe de a fi perfect, dar dacă am reuşit cumva să facem faţă naturii statului multinaţional, de ce nu poate şi România să facă aşa?", a susţinut reprezentantul EFA.

Acesta a afirmat că ţinutul secuiesc există, iar recunoaşterea acestuia ar putea fi "o resursă pozitivă şi puternică şi pentru români", întrucât autonomia este întotdeauna o opţiune de succes.

Gio Paolo Baglioni şi-a încheiat discursul prin "autonomie pentru ţinutul secuiesc, libertate pentru secui", iar mulţimea a scandat: "Să piară Trianonul!" şi "Autonomie!".

La rândul său, reprezentantul Partidului Naţional Basc, Jokin Bildarratz Sorron, membru al APCE, a susţinut că ţinutul secuiesc are dreptul la autonomie şi că negarea a autonomiei "constituie o încălcare a drepturilor, care ar putea pune în pericol coexistenţa între popoare".

"Europa trebuie să aibă un rol fundamental în apărarea minorităţilor, a drepturilor şi a libertăţilor noastre. În acest sens, implicarea instituţiilor europene este esenţială ca garant al istoriei noastre şi al respectului faţă de diversitate", a arătat Jokin Bildarratz Sorron.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tinutul secuiesc
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close