Antena 3 CNN Actualitate Locale Zeci de famiili din Braşov, ameninţate că vor fi lăsate fără curent. Oamenii sunt revoltaţi: "Cum e posibil să ne fure aşa pe față?"

Zeci de famiili din Braşov, ameninţate că vor fi lăsate fără curent. Oamenii sunt revoltaţi: "Cum e posibil să ne fure aşa pe față?"

Mai multe familii din Braşov au ajuns într-o situaţie disperată. Au plătit zeci de mii de euro pe apartamente într-un complex rezidenţial, dar blocurile în care stau nu au fost racordate individual la reţeaua de curent electric. Asta deşi au fost construite de mai mult de şapte ani. Oamenii sunt la mila constructorului şi plătesc pentru electricitate cât le cere dezvoltatorul. Disperaţi, au făcut o plângere la Protecţia Consumatorului, iar dezvoltatorul amenință că îi va lăsa fără curent începând de astăzi, 1 aprilie.

Zeci de famiili din Braşov, ameninţate că vor fi lăsate fără curent. Oamenii sunt revoltaţi: "Cum e posibil să ne fure aşa pe față?"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    01 Apr 2022   •   10:12

Situație incredibilă în Brașov

De la 1 aprilie, locuitorii unui cartier rezidențial vor avea lumină de la lumânare

Dezvoltatorul le-a pus în vedere sistarea energiei electrice. Paradoxul este legat de faptul că, ințial, locatarii au făcut reclamație la ANPC Brașov privind prețul mare la energie electrică, aceștia plătind in sistem "la comun" energia, iar dezvoltatorul nu intra sub incidența reducerilor date de autorități.

Astfel că, pe fondul creșterii prețurilor tot ce au putut oțbine locatarii a fost amendarea dezvoltatorului de către ANPC, care este somat să încheie furnizarea cu 1 aprilie pentru a nu încălca legea.

Cum timpul este scurt și fiecare locatar trebuie să incgeie un contract cu Electrica şi să plătească branșamentele și lucrările, nu există nici timpul, nici banii necesari.

Oamenii sunt disperați, au ieşit în fața blocurilor pentru a-și exprima nemulțumirea

Este vorba despre 35 de familii care au plătit pentru apartamente între 35 şi 50 de mii de euro fiecare. Dar imediat după ce s-au mutat, visul lor s-a transformat într-un coşmar.

"Am luat apartamentul prin bancă şi dacă vom rămâne fără curent, eu ce să fac, să sun la bancă să spun că nu-l mai pot folosi? Ce se va întâmpla? Eu plătesc rata", spune unul dintre locatari.

Locatar: "Sunt absolut revoltat de situaţia asta. Cum e posibil să ne fure aşa pe față?"

Apartamentele sunt racordate la sistemul de electricitate de şantier. Deşi lucrările au fost finalizate încă din 2015, constructorul nu a făcut branşament individual pentru fiecare apartament vândut, ci a continuat să fie legat la curent la comun.

"Ne ameninţă şi ne-a şi transmis verbal că el nu va mai face nicio plată, nu va realiza acest branşament şi să ne ocupăm să strângem bani şi să facem noi lucrarea pe banii noştri", adaugă un alt locatar.

Locatarii au făcut plângere la Protecţia Consumatorului

Oamenii spun că l-au tot rugat pe dezvoltator să le facă individual contracte, însă ar fi fost mereu duşi cu vorba şi ignoraţi. Disperaţi, i-au făcut o plângere la Protecţia Consumatorului.

În urma sesizării făcute de câțiva locatari, ANPC l-a amendat pe dezvoltator cu 5000 de lei și i-a cerut să remedieze problema.

Teoretic, dezvoltatorul ar fi trebuit să facă branșamentele la utilități pe banii lui, ne referim aici la Electrica, iar la data mutării locatarilor aceștia să aibă contracte individuale. Deși blocul a fost dat in folosință din 2017, aceștia plătesc curentul la dezvoltattor pe un contract inițial de organizare de șantier, lucru ilegal, spune șeful ANPC Sorin Susanu.

"Dezvoltatorul nu și-a îndeplinit obligațiile legale de a realiza branșamente individuale pentru fiecare dintre consumatori și apartamente, deci pentru niciunul" a precizat Sorin Susanu, comisar șef ANPC Brașov

"În loc să îşi finalizeze investiţia şi să aibă contract şi branşament cu fiecare proprietar, el a ales soluția cea mai ieftină și din păcate şi proprietarii au acceptat la acel moment ca să le furnizeze curent prin acest branșament pentru organizarea de șantier. Prmăria nu are cum să intervină într-o relație contractuală între cel care construieşte şi vinde și cei care cumpără'', a susţinut Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Primăria admite că la recepţia lucrărilor, inspectorii ar fi verificat superficial hârtiile.
 

×
Subiecte în articol: Brașov curent cartier rezidenţial
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close