Antena 3 CNN Actualitate Locale O femeie din Alba Iulia a dat statul în judecată pentru a primi tratament gratuit, în valoare de peste 1.000 de euro lunar

O femeie din Alba Iulia a dat statul în judecată pentru a primi tratament gratuit, în valoare de peste 1.000 de euro lunar

O femeie din Alba Iulia a câștigat în instanță dreptul de a primi gratuit tratamentul de peste 1.000 de euro lunar.

O femeie din Alba Iulia a dat statul în judecată pentru a primi tratament gratuit, în valoare de peste 1.000 de euro lunar
Sursa foto: Peter Dazeley / Getty Images
de Roxana Mihăiescu    |    15 Feb 2024   •   18:47

O femeie care a fost diagnosticată cu cancer a câștigat în instanță dreptul de a primi gratuit medicamentul care îi poate salva viața.

Tratamentul pe care trebuie să-l urmeze costă 5.400 de lei/flacon și nu se află pe lista celor compensate. Având o situație financiară dificilă, femeie a dat în judecată statul, iar în cele din urmă a câștigat.

Medicul oncolog i-a prescris tratamentul cu SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY), însă pentru această boală, medicamentul nu este decontat de Casa de Asigurări.

Pentru o perioadă de timp, aceasta și-a cumpărat singură medicamentul, însă când și-a dat seama că nu-și mai poate permite să cumpere tratamentul, pacienta s-a văzut nevoită să dea în judecată Ministerul Sănătății și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor.

Femeia a cerut ca statul român să îi ofere gratuit dreptul la tratament, ”cerând obligarea pârâților la asigurarea către reclamantă, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% a medicamentului pentru indicația terapeutică cancer mamar nerezecabil sau metastatic, triplu negativ (MTNBC), la pacienții adulți care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puțin una pentru boala în stadiu avansat”, notează Alba24.

Decizia magistraților Curții de Apel Alba Iulia a fost una în favoarea femeii, obligând statul să-i asigure tratamentul gratuit. 

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close