Antena 3 CNN Actualitate Locale "E un strigăt de disperare!" | Autoritățile din Vaslui nu ajută fermierii care își pierd livezile din cauza secetei

"E un strigăt de disperare!" | Autoritățile din Vaslui nu ajută fermierii care își pierd livezile din cauza secetei

Seceta cumplită și lipsa irigațiilor pun în pericol investiții de milioane de euro făcute de fermierii din Vaslui. Este disperare în rândul celor care au investit în livezi și instalații de irigat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2023   •   11:41

Fermierii din Vaslui care au livezi riscă să-și piardă investițiile, pentru că nu reușesc să irige suprafețele de teren din cauza secetei. 

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) din Vaslui susține că sistemul de irigare nu poate fi pus în funcțiune din cauza unui hidrofor care nu este conform proiectului. 

"Este un strigăt de disperare al unui om care a investit și nu poate face nimic. Ni se usucă pomii. Din cauza unor oameni care nu dau drumul la irigații, pierdem o investiție materială, dar și sufletească", a declarat Popa Valeriu, fermier. 

Oamenii s-au mobilizat și au adus un hidrofor, însă are capacitatea mai mică decât cea prevăzută  în proiect.

Din păcate, instalația de irigare nu poate fi pornită cu un hidrofor de capacitate mai mică pentru că ar putea provoca un dezastru. 

Citește și: Seceta face ravagii în culturile din România. Fermierii din Vaslui sunt la capătul puterilor şi cer ajutorul statului

Agregatul de care este nevoie pentru instalația de irigare se fabrică doar în Austria sau Turcia.

Între timp, a fost comandat unul, dar va ajunge în țară abia în luna octombrie, când este deja prea târziu pentru pomii fructiferi care deja au început să se usuce. 

×
Subiecte în articol: seceta severa fermieri romani Vaslui
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close