Antena 3 CNN Actualitate Locale Festivalul de ouă încondeiate și icoane sculptate de la Vaslui a ajuns la a 20-a ediție

Festivalul de ouă încondeiate și icoane sculptate de la Vaslui a ajuns la a 20-a ediție

Ediţia cu numărul 20 a festivalului ouălor încondeiate de la Vaslui şi-a deschis porţile. Peste 20 de meşteri din Moldova şi Bucovina, cu icoane pe lemn sau sticlă, ţesături și coşuleţele de răchită, au venit la evenimentul devenit deja tradiţie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2024   •   10:53

”De încondeiat un ou nu este extraordinar de greu. Pentru a încondeia un ou trebuie un piculeț de voință, răbdare și tragere de inimă, în special pentru tradițiile noastre creștinești. Se încondeiază în Joia Mare, în Joia Patimilor, dar se poate încondeia oricând, tot timpul anului. Era folosit și la înmormântări, botezuri”, a spus Dan Horgan, profesor.

Copiii sunt foarte încântați de învățarea meșteșugului de a încondeia ouă, pentru că ei sunt cei care duc tradiția mai departe.

”Cred cu tărie că îi vor surprinde pe părinții lor acasă. Chiar își șopteau între ele care are cele mai frumoase ouă încondeiate și spuneau «o să le dau o lecție părinților mei să le arăt exact cum se încondeiază ouăle»”, a spus Marius Şovnicu, preot.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea mai multe imagini de la Festivalul de ouă încondeiate și icoane sculptate de la Vaslui.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Peste 20 de meşteri moldoveneni şi bucovineni au venit anul acesta la ediţia cu numărul 20 a festivalului pentru a transmite mai departe tradiţia încondeierii ouălor de Paşte.

”Se află și cei din Botoșani, Suceava, Bacău, meșteri care vin cu diferite produse care sunt făcute de ei”, a precizat Lucian Lefter, etnolog.

Turiștii au venit în număr mare la târg pentru a cumpăra cadouri şi decoraţiuni de Paşte.

”Mi-au plăcut ouăle foarte mult. Cel mai mult mi-au plăcut alea mari”, a mărturisit un copil.

Turiştii mai pot ajunge la festival până în această seară la ora 20.

×
Subiecte în articol: ouă încondeiate icoane sculptate Paste
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close