Antena 3 CNN Actualitate Locale Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 60.000 de curcani din Brașov! Măsuri severe pentru izolare: pe o rază de 10 km nu mai circulă nimeni

Focar de gripă aviară la o fermă cu peste 60.000 de curcani din Brașov! Măsuri severe pentru izolare: pe o rază de 10 km nu mai circulă nimeni

Un focar de gripă aviară a fost diagnosticat la o fermă de curcani din județul Brașov. O zonă de protecţie a fost delimitată în jurul focarului, în așa fel încât pe minim 10 kilometri nu poate circula nimeni.

de Mia Lungu    |    28 Ian 2023   •   11:34

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, vineri, prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din Codlea, județul Brașov

De joi, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului, informează ANSVSA. 

Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţul Brașov şi județele limitrofe, precum și Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încât pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.

În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale de păsări și în zona de supraveghere 15, care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Citește și: Val de controale ANPC la cel mai cunoscut lanţ fast-food din Bucureşti. Ce nereguli au găsit inspectorii

Serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov, au restricţionat drumurile de acces către ferme.

De asemenea, au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov, Prahova, Covasna, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Harghita, Mureș şi inspectori ai Poliţiei, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA şi IGPR.

Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasăre şi ouă de consum şi de incubaţie, între România şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.

Contextul epidemiologic actual al evoluţiei gripei aviare în Europa denotă o presiune virală crescută, înregistrându-se focare, astfel: Polonia - 32, Franța - 27, Cehia - 11, Germania – 7, iar cazuri la păsările sălbatice: Germania – 40, Austria – 33, Belgia – 20, ceea ce determină intensificarea supravegherii şi monitorizării păsărilor domestice şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close