Antena 3 CNN Actualitate Locale Focar de scrapie la o fermă cu 2.000 de oi din Galaţi. Fermierul face acuzaţii grave

Focar de scrapie la o fermă cu 2.000 de oi din Galaţi. Fermierul face acuzaţii grave

Necaz în pragul Paştelui pentru un fermier din Galaţi. Bărbatul se plânge că va rămâne fără două mii de oi după ce o probă prelevată de Direcţia Sanitară Veterinară a ieşit pozitivă la scrapie. Fermierul este obligat acum să sacrifice toate oile şi să aştepte despăgubiri sau să ţină oile în carantină pentru doi ani. În oricare dintre situaţii, va ieşi în pierdere.

Focar de scrapie la o fermă cu 2.000 de oi din Galaţi. Fermierul face acuzaţii grave
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    11 Apr 2022   •   10:16

Scrapia este extrem de periculoasă. E de ajuns ca o singură oaie să fie bolnavă pentru ca întreagă turmă să fie sacrificată.

Boala se transmite doar între animale și nu poate fi tratată

Pentru ciobani, pierderile sunt enorme, mai ales în prag de sărbători. Prin această situaţie trece şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din sudul Moldovei.

Fermierul face acuzaţii şi susţine că nu toate probele colectate de veterinari sunt pozitive

"De trei luni de zile n-a venit nimeni în fermă. Mi-au pus sechestru până astăzi când aţi venit dumneavoastră a venit inspectorul de zonă la poartă, mi-a adus un aviz să-l iscălesc", spune fermierul.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că nu au facut altceva decât să aplice legea

"Au fost prelevate în luna martie două probe de trunchi cerebral din cele două exploataţii, au fost trimise la laboratorul sanitar veterinar Brăila în vederea analizării pentru scrapie. Probele au fost pozitive. După confirmarea bolii, conform buletinului de analize emis de IDSA, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a notificat boala, a stabilit planul de măsuri în vederea eradicării bolii", a declarat Vasile Ştefan, director DSV Galaţi.

Scrapia a apărut în țara noastră prima dată în 2002. Ciobanii care își pierd turmele primesc despăgubiri.

×
Subiecte în articol: scrapie femier Galați focar
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close