Antena 3 CNN Actualitate Locale Furtuni cu forță de uragan în România, dezastru total

Furtuni cu forță de uragan în România, dezastru total

Vremea extremă a făcut ravagii în aproape toată țara. Furtunile puternice și grindina uriașă au lăsat dezastru în urma lor. Cel mai afectat a fost orașul Zalău unde furtuna, care a avut forța unui uragan, a smuls copacii din rădăcini și a avariat zeci de mașini.

Furtuni cu forță de uragan în România, dezastru total
de L.D.    |    12 Iun 2020   •   07:29

Pe de altă parte, în Vaslui, o femeie a murit după ce ambulanța care trebuia să ajungă la ea, a rămas blocată în șuvoaie. 

În Zalău, vijelia a avut forța unui uragan. Vântul a smult copaci și acoperișuri iar oamenii au primit atenționări RO-ALERT să rămână în case. După furtuna puternică, a urmat grindina. Zeci de mașini au fost distruse în doar câteva minute.

La Vaslui, vijelia a blocat circulația de două drumuri județene. Zeci de autoturisme au rămas blocate mai bine de 3 ore. Printre ele și o ambulanță care trebuie să ajungă la o femeie aflată în stare gravă. Femeia s-a stins între timp. 

O ploaie torențială de aproximativ 15 minute a făcut prăpăd și în Galați. Furtuna puternică a pus la pământ zeci de copaci și mai multe străzi au fost inundate. 

În unele cartiere din oraș, stâlpii de curent au căzut peste mașini și le-au distrus în totalitate. 

”În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 13 localități din 9 județe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 59 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse torențiale, grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 13 localități din județele Brașov, Buzău, Galați, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Suceava și Vaslui.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 60 de gospodării și 3 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, 55 de copaci au căzut pe carosabil, autoturisme sau cabluri electrice și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.

Cel mai grav afectat a fost județul Brașov, unde s-au înregistrat inundații în 2 localități (Zizin și Tărlungeni). Astfel, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 6 locuințe și 40 de curți.

Un alt județ unde vântul puternic și aversele torențiale au produs situații deosebite este Sălaj. Atât în municipiul Zalău, cât și într-o localitate apropiată acestuia, Crișeni, colegii noștri au intervenit pentru extragerea apei din 6 curți și 1 grădiniță, precum și pentru degajarea a 4 copaci și 2 acoperișuri care au căzut pe carosabil sau pe autoturisme. Totodată, pentru gestionarea eficientă a evenimentelor, la nivelul ISU Sălaj a fost activată grupa operativă.

Vântul a făcut pagube importante și în județul Galați, acolo unde salvatorii au fost solicitați pentru degajarea a 50 de copaci căzuți pe carosabil sau fire de electricitate. În urma situațiilor înregistrate, 18 autoturisme parcate au fost afectate.

Pe durata manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, circulația rutieră a fost afectată temporar pe un drum județean (DJ243 - VS), din cauza aluviunilor și a apei acumulate pe carosabil.

Important de precizat este faptul că în niciuna dintre situațiile gestionate nu s-au înregistrat victime și nicio persoană nu a avut nevoie de acordarea primului ajutor.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice, au fost emise 28 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

La acest moment, nu sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor”, se arată într-un comunicat emis presei. 

×
Subiecte în articol: vijelii furtuni

Legislaţie nouă pentru piaţa muncii

Europarlamentarii anunţă că vor să obţină statut de angajat şi drepturi pentru mai multe categorii de lucrători

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close