Antena 3 CNN Actualitate Locale Intervenţie în premieră: Pacient cu o boală pulmonară rară și extrem de severă, salvat la Iași

Intervenţie în premieră: Pacient cu o boală pulmonară rară și extrem de severă, salvat la Iași

Un pacient cu o boală pulmonară rară și extrem de severă care risca să se înece cu secrețiile excesive din plămân a fost salvat la Iași.

Intervenţie în premieră: Pacient cu o boală pulmonară rară și extrem de severă, salvat la Iași
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    15 Iul 2022   •   23:24

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași anunță o intervenție în premieră. Echipa de medici a efectuat procedura Whole Lung Lavage (Spălătură pulmonară totală) la un pacient de 55 de ani diagnosticat la spital cu proteinoză alveolară.

Proteinoza alveolară este o boală pulmonară rară și extrem de severă care se manifestă cu pierderea posibilității de a transfera oxigen din plămâni în sânge și dioxid de carbon din sânge în plămâni, din cauza acumulării în exces de proteine în alveolele pulmonare.

Unicul tratament al acestei boli este lavajul pulmonar cu cantități mari de ser fiziologic preîncălzit la temperatura corpului și este și singură modalitate de a salva un om care se îneacă, la propriu, cu secrețiile sale excesive din plămân, notează Mediafax.

Boala este rară, cu o prevalență estimată de 0,37 cazuri la 100.000 de locuitori.

×
Subiecte în articol: Iași pacient boală pulmonară
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close