Antena 3 Actualitate Locale Legenda călugărului ispitit de diavolul preschimbat în femeie

Legenda călugărului ispitit de diavolul preschimbat în femeie

04 Oct 2015   •   19:20
Legenda călugărului ispitit de diavolul preschimbat în femeie

Maleficul, reprezentat în special de diavol, a făcut parte din cele mai vechi timpuri din mentalul colectiv. Legende despre interferențele necuratului în viața țăranului român au rezistat timpului și mai sunt povestite de bătrânii satelor și astăzi, scrie voceatransilvaniei.ro.

Este și cazul legendei care ar sta la baza numelui satului Treznea, localitate – martir a Sălajului, legendă culeasă de scriitorul Gyorfi – Deâk Gyorgy și inclusă în volumul ”Curiozități sălăjene”, publicat la Editura ”Caiete Silvane”. Potrivit scriitorului, Treznea este una dintre puţinele localităţi sălăjene care, pe lângă o denumire ungurească „Qrdogkuf, are şi una nemţească,„Teufelsbrunnen”. Amândouă se traduc în acelaşi chip: „Fântâna Diavolului”.

Legenda Fântânii Diavolului

Legenda spune că demult, în locurile unde se întinde azi Treznea, era pustietate, nici o ţipenie de om, numai codrul care se întindea cât vedeai cu ochii.

Mai multe, pe voceatransilvaniei.ro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close