Antena 3 Actualitate Locale Maghiarii se mobilizează pentru obţinerea autonomiei „Ţinutului Secuiesc”. Cum vor să acționeze

Maghiarii se mobilizează pentru obţinerea autonomiei „Ţinutului Secuiesc”. Cum vor să acționeze

04 Oct 2017   •   12:30
Maghiarii se mobilizează pentru obţinerea autonomiei „Ţinutului Secuiesc”. Cum vor să acționeze

Bernadett Szel, liderul partidului ungar de opoziţie LMP, le va cere tuturor formaţiunilor politice din Ungaria să se unească pentru garantarea drepturilor etnicilor maghiari din România, relatează agenţia MTI.

Peter Ungar, membru al consiliului naţional al LMP, a amintit că aniversarea Centenarului Marii Unirii de la Alba Iulia, prin care etnicii români din Transilvania au declarat unirea acestui teritoriu cu România, va avea loc la 1 decembrie 2018.

„Odată cu apropierea aniversării, România experimentează deja o competiţie între cei care încearcă să vorbească în cei mai naţionalişti termeni. Întrucât această abordare este incompatibilă cu valorile europene, partidele din Ungaria ar trebui să fie unite în condamnarea unor asemenea declaraţii", a spus Ungar.

Reprezentantul partidului ecologist de opoziţie LMP a mai precizat că România este o ţară multinaţională care ar trebui să îi acorde minorităţii etnice maghiare dreptul de a-şi folosi limba maternă şi de a-şi păstra cultura, adăugând că Ţinutul Secuiesc, o regiune în care locuiesc mulţi cetăţeni unguri, ar trebui să beneficieze de autonomie.

 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: maghiari Ungaria autonomie tinutul secuiesc
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close