Antena 3 CNN Actualitate Locale "Marea verde" de la Marea Neagră. Sute de tone de alge s-au strâns în sudul litoralului

"Marea verde" de la Marea Neagră. Sute de tone de alge s-au strâns în sudul litoralului

Turiştii care ajung pe litoralul românesc se confruntă din nou cu alge, care au invadat ţărmul Mării Negre. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea au strâns sute de tone de alge, care au format un imens covor verde la malul mării.

"Marea verde" de la Marea Neagră. Sute de tone de alge s-au strâns în sudul litoralului
Sursa foto: Ministerul Mediului/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    11 Iul 2022   •   23:33

În plin sezon estival, algele au invadat malul mării, iar turiştii sunt nevoiţi să facă plajă într-un peisaj dezgustător şi chiar urât mirositor.

Doar norocul le garantează turiştilor o vacanţă reuşită şi liniştită pe litoralul românesc.

Cei care plătesc mii de lei pentru cazare în condiţii de lux, ajung să facă plajă printre alge, câini comunitari sau vânzători ambulanţi.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), a anunţat că în sudul litoralului au fost strânse 800 de tone de alge, doar în ultima săptămână.

Curăţarea alegelor de pe ţărmul mării se face seara, după plecarea turiştilor de pe plaje.

"În urma fenomenului algal apărut în stațiunile din sudul litoralului românesc suntem prezenți, ca în fiecare seară la malul marii, după plecarea turiștilor pentru a aduna algele de la linia apei. 

Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) cu utilajele din dotare  fac toate eforturile necesare ca acest fenomen natural, care are loc la linia țărmului, să nu reprezintă un disconfort pentru turiști și constănțeni.

Programul de desfășurare a acestor activități se desfășoară numai noaptea fiind condiționat de prezența turiștilor pe plajă. Astfel că, aceste lucrări nu se pot desfășura pe timpul zilei din motive de siguranță. 

De la începutul sezonului estival și până în prezent, au fost adunate de pe întreg litoralul românesc aproximativ 2.000 de tone de alge, iar 800 de tone au strânse doar în ultima săptămână.

Prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii. Acestea se dezvoltă în număr mare pe fundul mării, la adâncimi mici din cauza temperaturilor ridicate (având nevoie de multă lumină și căldură) și sunt smulse de curenții marini și aduse la mal", a transmis Administraţia Bazinală de Apă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: alge Marea Neagrã marea verde litoral
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close