Antena 3 CNN Actualitate Locale Medicul Radu Ţincu, despre riscul intoxicaţiei cu mercurul ajuns în ape după topirea gheţarilor

Medicul Radu Ţincu, despre riscul intoxicaţiei cu mercurul ajuns în ape după topirea gheţarilor

Radu Ţincu, medic primar în Toxicologie de la Spitalul Floreasca, a explicat că mercurul se depune în timp şi că principalele simptome care apar sunt la nivel neurologic.

Medicul Radu Ţincu, despre riscul intoxicaţiei cu mercurul ajuns în ape după topirea gheţarilor
de Claudia Popovici    |    22 Iun 2021   •   16:47

Precizările făcute de medicul Radu Țincu vin în contextul în care ghețarii cu mercur din Groenlanda cresc de 15 ori concentrația substanței în apă.

Gheţarii din Groenlanda sunt contaminați cu mercur, iar acesta ajunge în oceane o dată cu topirea gheții. Trebuie să avem grijă la ce mâncăm. Mercurul poate ajunge şi în pește.  

„Forma de mercur care se acumulează la nivelul corpului este metil-mercurul. El se acumulează la nivel creierului. Simptomatologia este una neuro-cognitivă, pornind de la o stare de oboseală, incapacitate de concentrare, afectarea memoriei, afectarea atenției, irascibilitate, insomnie, apariţia unor furnicături la nivelul membrelor superioare şi inferioare”, a precizat medicul Radu Țincu, potrivit Mediafax.

Nivelul de mercur care se regăseşte în mod normal în natură este de 10 nanograme la un litru. În Groenlanda însă, expedițiile lui Jon Hawkings au descoperit că apa provenită din gheţari avea o concentrație de 150 de nanograme pe litru.

Măsurătorile au fost făcute în 2012, în 2015 şi în 2018. Problema este că gheţarii se topesc în ritm accelerat, iar acest mercur ajunge în apele oceanelor. Un întreg ecosistem este contaminat: mercurul ajunge în peşte, iar Groenlanda este unul dintre principalii furnizori de creveţi, halibut şi cod la nivel mondial.

×
Subiecte în articol: Radu Țincu Mercur alimente
Parteneri
Pensionarii români care vor fi cei mai avantajaţi de recalculare
x close