Antena 3 CNN Actualitate Locale Un dig s-a rupt într-o localitate din Neamț. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert

Un dig s-a rupt într-o localitate din Neamț. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert

Autoritățile din județul Neamț au emis joi un mesaj Ro-alert către populație după ce digul unui iaz din localitatea Bălănești s-a rupt.

Un dig s-a rupt într-o localitate din Neamț. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert
de Claudia Popovici    |    01 Iul 2021   •   17:33

Potrivit ISU Neamț, la un iaz din localitatea Bălănești, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig.

La fața locului s-au deplasat subprefectul judeţului, angajați ai ISU Neamț, voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani, administratorul iazului și reprezentanți de la Sistemul de Gopodărire a Apelor.

Autoritățile au decis emiterea unui mesaj Ro-alert pentru populația din aval.

„Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundații (aproximativ 5 - 6 în satul Bălănești și 10 - 12 în satul Ghelăești) pentru a asigura avertizarea populației”, a transmis ISU Neamț.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Specialiștii ANAR au informat că, în cursul acestei zile, s-a creat o breșă la iazul piscicol din Bălănești- amonte, care are un volum de aproximativ 500 mii mc. Debitul estimat evacuat prin breșă a fost de cca 20 mc/s.

În aval există Acumularea Bălănești 2, pe râul Valea Neagră (jud Neamț), cu un volum de circa 600 mii mc/s. Capacitatea de evacuare în aval, de la al doilea iaz, este la nivel maxim - cca 18 mc/s.

Administratorul ambelor iazuri este SC Petrol Fish SRL. Localitățile din aval au fost avertizate până la Trifești (cca 20 km). Au fost deschiși toți evacuatorii barajelor din aval. De asemenea, a fost trimisă folie de plastic cca 750 mp pentru pregatirea unui deversor ad-hoc în zona mai joasă a coronamentului. SVSU Bălănești a intervenit cu balast pentru supraînalțare în zona joasă.

S-au efectuat manevre de deschidere a pregolirilor astfel încât să preia volumele de apă iar în acest moment rata de creștere a nivelului în lacul de preluare a scăzut. Se menține permanent legătura cu IGSU care a trimis forțe suplimentare în zona (cca 30 angajați) pentru instalare și intervenții, a transmis Ministerul Mediului.

×
Subiecte în articol: Neamţ dig
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close