Antena 3 CNN Actualitate Locale Ce sunt "pisica" şi "furculiţa", metodele folosite de escroci pentru a vă lua banii de pe carduri

Ce sunt "pisica" şi "furculiţa", metodele folosite de escroci pentru a vă lua banii de pe carduri

Zeci de bancomate din mai multe județe din ţară au fost "aranjate" de escrocii specializați în metode care le dau acces direct la banii retrași de la ATM-uri. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Iaşi, acolo unde escrocii s-au specializat în modalități de operare precum "fruculiţa" şi "pisicuţa".

Ce sunt "pisica" şi "furculiţa", metodele folosite de escroci pentru a vă lua banii de pe carduri
de Claudia Popovici    |    12 Iul 2021   •   20:28

Metoda "furculiţa”, a fost explicată într-un rechizitoriu întocmit recent de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Mai exact, infractorii introduc un dispozitiv artizanal tip „furculiţă“ în fanta de eliberare a banilor, care este forțată cu un obiect ascuțit. 

Odată introdus, dispozitivul reține prin agățare sumele de bani pe care clienții le solicitau. Astfel, deşi efectuau operațiunile obișnuite, oamenii observau că nu primeau suma solicitată, fiindu-le restituit doar cardul şi, fără să știe că ATM-ul a fost "aranjat", dădeau vina pe vreo problemă tehnică a bancomatului. În timp ce clienții sesizau problema la bancă, indivizii preluau banii şi se făceau nevăzuți.

Folosind această metodă, patru tineri din Iaşi au reușit să sustragă  1.800 de lei din bancomate. Ei şi-au recunoscut faptele în timpul anchetei.

Ce de-a doua metodă este denumită de anchetatori „pisicuţa” şi constă în montarea unui aparat ce clonează cardurile şi reține PIN-urile, pe ATM.  Ulterior, datele clonate de pe cardurile ieșenilor  erau trimise unor indivizi din SUA, Peru, Nicaragua, Republica Dominicană sau Indonezia, care se ocupau apoi să efectueze tranzacțiile.

Doi bulgari au fost arestați în Iaşi după ce au furat 20.000 de euro de pe carduri utilizând acest procedeu. Anchetatorii spun însă că pagubele ar putea fi mult mai mari.

×
Subiecte în articol: bancomat bani Iași furculiţa pisicuta ATM
Parteneri
Horoscop 22 septembrie 2023. Scorpionii sunt orbiți de dragoste
x close