Antena 3 CNN Actualitate Locale Misterul meteoritului de la Iaşi a fost desluşit: ''Exista şanse să producă daune destul de însemnate!'' - VIDEO

Misterul meteoritului de la Iaşi a fost desluşit: ''Exista şanse să producă daune destul de însemnate!'' - VIDEO

Misterul meteoritului de la Iaşi a fost desluşit: ''Exista şanse să producă daune destul de însemnate!'' - VIDEO
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
22 Iul 2019   •   14:22

Meteoritul care a căzut săptămâna trecută la Iaşi a avut puterea unui reactor de la Cernavodă, însă doar pentru două secunde. Un fizician ieşean a făcut analize folosind un echipament special, pentru a înţelege ce s-a întâmplat săptămâna trecută.

Zgomotul infernal propagat în tot judeţul a fost la fel de puternic ca detonarea unei bombe. Omul de ştiinţă a refăcut traseul meteoritului.

Bubuitura asurzitoare s-a auzit la zeci de kilometri distanţă de locul în care s-a produs fenomenul, dar nu a durat mai mult de trei secunde.

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din Iaşi a putut confirma, după patru zile de cercetări, că a fost vorba despre o rocă din spaţiu.

''A fost într-adevăr un meteorit, după amprenta sonoră, după caracteristicile zgomotului, după timp. S-a perceput în Iaşi ca un mic cutremur. Au tremurat geamurile sau diferite obiecte din casă (...) Exista şanse să producă daune destul de însemnate dacă ar cădea mai jos şi s-ar dezintegra în vecinateta solului '', a explicat profesorul Silviu Gurlui, cercetător Universitatea Alexandru Iona Cuza din Iaşi.

Măsurătorile cercetătorului au determinat şi dimensiunea, greutatea şi viteza meteoritului. Acesta a avut o traiectorie abrupta şi a explodat la aproape 20 de kilometri de pământ. Deşi relativ mic, cântărind opt kilograme, a explodat cu o putere de 800 de megawati, puţin mai mult decat unul dintre reactoarele de la Cernavodă. Norocul nostru a fost că explozia s-a produs în spaţiu, altfel fragmentele ar fi putut produce accidente.

 

×
Subiecte în articol: cercetator daune mister Iași meteorit
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close