Antena 3 CNN Actualitate Locale Nicușor Dan, vizat de denunțul FACIAS: "A emis 250 de acte ilegale care alimentează haosul urbanistic din Capitală"

Nicușor Dan, vizat de denunțul FACIAS: "A emis 250 de acte ilegale care alimentează haosul urbanistic din Capitală"

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, este acum în centrul unui scandal juridic major, după ce Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a anunțat că a depus un denunț împotriva sa și a unui funcționar din Primăria Capitalei.

Nicușor Dan, vizat de denunțul FACIAS: "A emis 250 de acte ilegale care alimentează haosul urbanistic din Capitală"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iul 2023   •   15:04

Potrivit FACIAS, în perioada aprilie-mai 2023, Nicușor Dan ar fi emis peste 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, pe baza semnăturii unui angajat care nu avea atribuții în acest sens, prin aceasta uzurpând funcția de arhitect-șef.

Un control recent al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) a relevat că în aceste două luni, aproape 250 de acte de urbanism au fost semnate de Matei Damian, director executiv al Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritorială din cadrul Primăriei, și emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan. Potrivit legii, Damian nu avea dreptul să semneze aceste acte în absența unei delegări de atribuții din partea arhitectului-șef, o situație care nu s-a constatat în cazul său.

In ciuda faptului că era conștient de această situație, Nicușor Dan a continuat să emită aceste acte, astfel încălcând legea, potrivit denunțului FACIAS. Aceștia subliniază că aceste nereguli pot avea consecințe serioase, incluzând posibilitatea anulării autorizațiilor de construire, cu prejudicii semnificative pentru beneficiari și pentru întreaga comunitate a Capitalei.

Recompensat nu sancționat

După perioada de emitere a actelor în cauză, Nicușor Dan l-a numit pe Matei Damian ca arhitect-șef interimar, o mișcare interpretată de FACIAS ca o recompensă pentru cooperarea sa. Mai mult, primarul general a avut o reacție agresivă atunci când au fost aduse acuzații de uzurpare a atribuțiilor de către arhitectul-șef, forțându-l pe acesta să se pensioneze.

FACIAS solicită acum o anchetă oficială asupra acestei situații și rolului pe care l-a jucat Nicușor Dan în această serie de posibile nereguli.

Organizația se declară profund îngrijorată de faptul că primarul general ar fi ignorat procedurile standard și cerințele legale în privința semnării acestor documente, creând un precedent periculos în ceea ce privește respectarea legilor și reglementărilor urbanistice.

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan FACIAS
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close