Antena 3 CNN Actualitate Locale Județul din România unde s-a deschis o nouă pârtie de schi, după 30 de ani de la primele lucrări

Județul din România unde s-a deschis o nouă pârtie de schi, după 30 de ani de la primele lucrări

România are o nouă pârtie de schi, după 30 de ani de când au început primele lucrări pentru acest obiectiv.

Județul din România unde s-a deschis o nouă pârtie de schi, după 30 de ani de la primele lucrări
Sursa foto: Agerpres
de Ioana Mircea    |    21 Ian 2024   •   22:00

Românii vor putea schia pe o nouă pârtie în țara lor. Aceasta a fost deschisă publicului astăzi, după 30 de ani de când se lucrează la ea.

Pârtia beneficiază de un telescaun modern, având o capacitate de transport de 800 de persoane pe oră, iluminare nocturnă şi un sistem avansat de pregătire a zăpezii artificiale.

Proiectul a cuprins investiţii în modernizarea drumului de acces spre baza pârtiei, alimentarea cu energie electrică şi apă potabilă a zonei turistice, în realizarea lacului de acumulare, a rezervorului de apă şi a staţiei de tratare a apei.

Citește și: Se deschide sezonul de schi 2023-2024, în Poiana Brașov! Prețurile pentru telecabină

De asemenea, au fost instalate grupuri sanitare, a fost achiziţionată o maşină de bătut zăpada şi au fost construite un punct de prim ajutor şi o bază Salvamont.

Pârtia se află în județul Satu Mare, în stațiunea de schi Luna Şes. Aceasta este situată pe pantele vestice ale Munţilor Gutâi, la poalele Vârfului Pietroasa (1.200 m) şi pe cursul superior al pârâului Talna Mare, la 8,5 km de oraşul Negreşti-Oaş, în una dintre cele mai pitoreşti zone ale României - "Ţara Oaşului".

Pârtia este clasificată ca având un grad de dificultate medie (simbol roşu) şi este destinată schiorilor cu competenţe medii şi avansate de schi alpin. Are o pantă medie de 23%, lungimea este de 2.100 metri, lăţimea are aproximativ 50 de metri şi se întinde pe o suprafaţă de 9,5 hectare.

"Visul iniţial a pornit din anii '80, de pe vremea comuniştilor, când s-a făcut o defrişare care astăzi este pentru telescaun, pe urmă a urmat de la începutul anilor 2000 printr-un proiect PHARE cu Borşa de achiziţionare de telescaun, pe urmă a fost un alt impuls la infrastructura de bază, mă refer la aducţiunea de curent, apă, drum, trebuia făcută o infrastructură de mai bine de 11 km până la baza pârtiei.

Ultima etapă a fost defrişarea, obţinerea avizelor a durat trei ani şi multe alte piedici. Important este ca în 2024 să pornim cu o pârtie funcţională şi mă gândesc ca întreaga zonă să fie funcţională", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba.

Costurile s-au ridicat la suma de 71.678.934 lei

Finanţarea lucrărilor, în valoare totală de 71.678.934 lei, a fost asigurată din bugetul de stat, fonduri PHARE, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, precum şi din bugetul Judeţului Satu Mare şi bugetul oraşului Negreşti-Oaş. Întreaga investiţie este administrată de Consiliul Local Negreşti-Oaş, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: partie schi Satu Mare Luna Şes lucrari
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close