Antena 3 CNN Actualitate Locale UPDATE. Incident nuclear lângă Ploieşti. Se caută o sursă radioactivă cu cobalt în curtea unei rafinării. Poliţia a deschis dosar penal

UPDATE. Incident nuclear lângă Ploieşti. Se caută o sursă radioactivă cu cobalt în curtea unei rafinării. Poliţia a deschis dosar penal

Un incident nuclear a fost raportat, miercuri, de autorităţile judeţului Prahova.

UPDATE. Incident nuclear lângă Ploieşti. Se caută o sursă radioactivă cu cobalt în curtea unei rafinării. Poliţia a deschis dosar penal
de Cristi Georgescu    |    14 Mai 2021   •   17:02

UPDATE: Poliția a deschis dosar penal în cazul sursei radioactive de la rafinărie

Poliția din Ploiești anunță că la data de  14 mai a.c., polițiștii Secției nr. 4 au fost sesizați de către agenții de pază ai unei societăți comerciale cu privire la faptul că un paratrasnet cu înalțimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut.

La fața locului se află echipe de specialiști ISU Prahova, SIAS CBRN, DSP, Garda de Mediu, Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), o echipă complexă de cercetare, precum și polițisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal.

UPDATE: Se lucrează la recuperarea sursei radioactive

Potrivit ISU Prahova, sursa radioactivă a ajuns la sol după ce a fost secționat un paratrăsnet. Pe acesta exista o sursă radioactivă cu izotopul Cobalt 60.

În zona paratrăsnetului secționat au fost măsurate valori mari ale radiațiilor. Zona a fost delimitată.

Conform sursei citate, era așteptat un container pentru tăierea şi transportul în laborator a unei porțiuni din paratrăsnet, pentru probe.

Instalația secționată a fost fabricată în 1973 iar autorizația CNCAN era emisă pentru Rafinăria Astra S.A.

Știrea inițială: A fost semnalată o sursă radioactivă în perimetrul unei Rafinării

Ca urmare a prezentei unei surse radioactive, un echipaj de la Unitatea Specială de Intervenții pentru Situații de Urgență (USISU) Ciolpani împreună cu o autospeciala de prima intervenție și comanda din cadrul ISU Prahova s-au deplasat la Rafinăria Astra.

Din primele informații, sursa radioactivă provenea de la o antenă tip paratrăsnet. În urma măsurătorilor executate, s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depășita, motiv pentru care sursa a fost izolata pe o suprafață de aproximativ 80 mp.

Autoritățile susțin că sursa nu prezintă pericol pentru populație, având în vedere că nu sunt locuințe în apropiere.

Responsabilii județeni au solicitat autorității competente, respectiv Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, în vederea recuperării sursei.

Aceasta conține elementul radioactiv cobalt iar radioactivitatea măsurată corespunde nivelului de 3.700 cps (counts per second, înregistrări pe secundă).

×
Subiecte în articol: sursă radioactivă Ploiești
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close