Antena 3 CNN Actualitate Locale O biserică veche de peste 180 de ani a fost mistuită într-un incendiu în Chiojdeni, Vrancea

O biserică veche de peste 180 de ani a fost mistuită într-un incendiu în Chiojdeni, Vrancea

Cea mai importantă şi veche biserică din comuna Chiojdeni, Vrancea a ars astăzi în întregime în doar câteva ore. Lăcașul deservea 6 sate, cu o populație totală de peste 2.000 de suflete.

O biserică veche de peste 180 de ani a fost mistuită într-un incendiu în Chiojdeni, Vrancea
Sursa foto: Ziarul de Vrancea
de Claudia Popovici    |    12 Aug 2021   •   18:12

Este vorba despre biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril", Chiojdeni, Vrancea,  înălţată în perioada 1836 – 1839 de proprietarul Constantin Niculescu împreună cu soția sa, fiind un important monument istoric al zonei. 

Alarma a fost dată astăzi în jurul orei 10.00, atunci când mai mulți săteni au văzut că iese fum din turla bisericii.

La faţa locului au ajuns pompierii din două județe cu autospeciale de stingere, dar din păcate, nu au mai putut salva mare lucru.

Biserica deservea 6 sate, cu o populație totală de peste 2.000 de suflete. Acum credincioşii se vor ruga în bisericile din localitățile vecine, pentru că reconstruirea bisericii ar putea dura câţiva ani, notează presa locală.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Potrivit autorităţilor cauza incendiului ar fi fost scurt circuit la rețeaua electrică.

Biserica din Chiojdeni, monument istoric vechi de peste 180 de ani

Biserica din Chiojdeni a fost construită între 1836 și 1839 și era catalogată ca monument istoric. În întregime din lemn, biserica are formă de cruce cu o singură turlă.

Catapeteasma, sculptată în lemn de tei, este mult mai veche decât biserica - iar pe câteva icoane este menţionat anul 1786, toate provenind de la o biserică mai veche, cu hramul „Constantin şi Elena”, construită din nuiele şi pământ de Serdar Iordache Niculescu, biserică distrusă în urma unui cutremur.

Din păcate în urma incendiului a ars în totalitate, împreună cu obiectele de cult aflate în interior. 

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close