Antena 3 CNN Actualitate Locale Oamenii din Craiova, puşi zilnic în pericol! Cea mai mare bibliotecă şcolară din România riscă să se prăbuşească

Oamenii din Craiova, puşi zilnic în pericol! Cea mai mare bibliotecă şcolară din România riscă să se prăbuşească

Una dintre cele mai vechi şcoli din România, Colegiul Naţional Carol I, o clădire-monument simbol pentru oraşul Craiova riscă să se prăbuşească. În pereţi sunt crăpături cât palma, din tavan cade tencuiala, iar sutele de elevi şi trecătorii sunt puşi zilnic în pericol, de indiferenţa statului. Autorităţile îşi amintesc de bijuteria arhitecturală, în care se află şi o bibliotecă plină de cărţi rare, doar înaintea alegerilor. Promit investiţii masive, iar după alegeri uită complet de monumentul arhitectural.

Oamenii din Craiova, puşi zilnic în pericol! Cea mai mare bibliotecă şcolară din România riscă să se prăbuşească
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
22 Ian 2020   •   11:29

E inima unei clădiri-monument pe care statul a abandonat-o. Ca să nu piardă cărţile rare, unele vechi de aproape două secole, profesorii le-au adunat în cutii de carton.

Doar mobilierul din lemn de trandafir din clădire a valorat mai mult decât construcţia imobilului. Picturile au fost făcute de un artist şcolit la Viena, adus la Craiova chiar de regele Carol Întâi.

Reabilitarea din temelii a clădirii în care a funcţionat o vreme şi Opera din Craiova are nevoie de 30 de milioane de euro. Bani pe care ministrul Dezvoltării promite că îi va da prin Compania Naţională de Investiţii.

România are 30 de mii de monumente istorice, iar cel puţin o treime din ele au nevoie de reparaţii urgente ca să nu dispară.

Cristian Staiculescu, directorul Colegiului Carol I din Craiova, a spus că monumentul ''reprezintă un pericol pentru cetăţenii care circulă pe trotuar''.

Clădirea e un pericol şi pentru elevi. Ca să ajungă la laboratoare, copiii trec zilnic prin holuri unde tencuiala cade din tavan.

Oamenii din Craiova, puşi zilnic în pericol! Cea mai mare bibliotecă din România riscă să se prăbuşească

 

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close