Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul unde primarul a decis aplicarea celor mai mari taxe și impozite din România! Un scandal politic se sparge în capul locuitorilor municipiului

Orașul unde primarul a decis aplicarea celor mai mari taxe și impozite din România! Un scandal politic se sparge în capul locuitorilor municipiului

Un municipiu reședință de județ va avea, în 2024, cele mai mari taxe și impozite locale din țară.

Orașul unde primarul a decis aplicarea celor mai mari taxe și impozite din România! Un scandal politic se sparge în capul locuitorilor municipiului
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2023   •   17:43

Este vorba despre Bacău, unde primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a retras de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre ce reglementa valoarea acestor taxe și impozite.

Potrivit legii, dacă hotărârea respectivă a Consiliului Local nu este adoptată cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte de expirarea exercițiului bugetar, în anul fiscal următor se aplică, de către compartimentul de resort din aparatul primarului, nivelurile maxime prevăzute de Codul Fiscal, indexate conform prevederilor în vigoare.

O ședință cu scandal

Inițial, potrivit proiectului inițiat de primar, taxele și impozitele ar fi urmat să se majoreze cu 14%, corespunzător inflației.

Însă, în cele din urmă, proiectul nu a mai fost supus la vot, după ce reprezentanții Opoziției au propus scăderea unor taxe și impozite, pe fondul slabei colectări locale.

"Pentru a mări taxele și impozitele, trebuie să venim în fața cetățenilor și să le spunem că am colectat tot și că mai avem nevoie de bani. Pe de altă parte, bani sunt. Municipiul a terminat ultimii doi ani cu excedent bugetar", a susținut avocatul Gigi Candet Nucu, citat de adevărul.ro.

Enervat de propunerea Opoziției, primarul a hotărât retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

"Pentru a avea servicii publice de calitate, trebuie să avem și bani. Orice om întreg la cap știe că acestea costă", a spus el.

Retragerea proiectului implică dublarea unor taxe

Aplicarea nivelurilor maxime din Codul Fiscal implică majorări mai consistente decât cele din proiectul de hotărâre inițial.

"Dacă primarul își menține decizia de retragere a proiectului, vom avea de-a face cu o dublare a taxelor și impozitelor. La imobilele persoanelor juridice vom avea (o creștere) de la 0,1 la 0,2. La apartamente pentru persoane fizice, impozitul se majorează de la 0,8 până la 1,3. Consider că această retragere de pe ordinea de zi este iresponsabilă și în afara legii. Practic, prin decizia de a retrage proiectul de hotărâre, primarul ia decizia de a dubla aceste taxe, fără ca decizia să fie supusă votului Consiliului Local", a reacționat viceprimarul Cristian Ghingheș.

Publicația citată mai arată actuala administrație locală a municipiului Bacău a "reușit" să piardă aproximativ 30 de milioane de euro din fonduri europene, ce ar fi trebuit să finanțeze 15 proiecte începute cu întârziere.

Banii erau alocați prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, pentru care ultimele plăți se fac până la finalul anului 2023.

În această situație, Primăria Bacău trebuie să găsească resurse din bugetul propriu pentru finalizarea acestor proiecte ce includ, între altele, realizarea pistelor de biciclete și managementul traficului.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close