Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul din România cu cea mai ieftină încălzire din țară. Cât achită o familie factura pentru un apartament cu trei camere

Orașul din România cu cea mai ieftină încălzire din țară. Cât achită o familie factura pentru un apartament cu trei camere

Factura la căldură provoacă coșmaruri multor români, mai ales că în unele orașe prețul gcal s-a dublat. Nu și locuitorilor din Beiuș, orășel aflat la poalele munților Apuseni. Preţul gigacaloriei la Beiuş este de 95 de lei, cu TVA inclus.

Orașul din România cu cea mai ieftină încălzire din țară. Cât achită o familie factura pentru un apartament cu trei camere
Sursa foto: primariabeius.ro
de Georgiana Botez    |    08 Noi 2021   •   18:03

Orașul Beiuș din Bihor nu îndură deloc frigul. Ba din contră, sunt zile când oamenii deschid geamurile, să mai iasă căldura din casă. Iar asta nu se vede la factură, pentru că aici gigacaloria are printre cele mai mici preţuri din ţară, asta pentru că orașul stă pe un imens zăcământ de apă geotermală, descoperit în urmă cu peste 20 de ani.

Sursa miraculoasă de apă geotermală încălzeşte aproape întreg oraşul.

Costul unei gigacalorii în Beiuș este 95 de lei

Prețul gigacaloriei nu a fost influențat de majorările din toate orașele țării, afectate de majorarea prețurilor la gaze. Aşa se face că preţul gigacaloriei la Beiuş este de 95 de lei, cu TVA inclus. De 5 ori mai mic comparativ cu Oradea.

În timp ce în majoritatea țării prețul gigacaloriei a crescut semnificativ, la Beiuș a rămas același de mai bine de 5 ani de zile, și nici nu risca să crească în următoarea perioadă.

Cele 23-25 de grade din apartamente nu se simt deloc la factura.

Sursa căldurii e cât se poate de naturală: apa geotermală

 În 2001 s-a descoperit sub oraş o rezervă de apă geotermală considerabilă. Atunci, centralele oraşului au fost modificate astfel încât apă fierbinte adusă de sonde la suprafaţă să încălzească locuinţele.

Chiar dacă e un oraş aflat la poalele munţilor Apuseni, niciunul dintre cei peste zece mii de locuitori nu suferă de frig.

În Beiuș, trei sferturi din cei 10.000 de locatari își încălzesc locuințele cu apă geotermală

Locuințele sunt încălzite cu apa geotermală, la fel și toate instituțiile. La Colegiul Național Samuel Vulcan este cald și pe holurile școlii, chiar dacă timp de 2 săptămâni, în vacanta, caloriferele au funcționat la minim.

Lichidul extras de la 2.400 de metri, din pământ, este transformat în agent termic de mai multe stații montate între blocuri.

În zonă, oamenii plătesc cel mai mic preț din țară la încălzirea locuinței.

Cât achită o familie factura pentru un apartament cu trei camere

Pentru un apartament cu trei camere, o familie achită 100 de lei - în condițiile, în care - tariful în Oradea, unde se folosește agent termic convențional este, în medie, de 500 de lei.

Un bărbat locuiește împreună cu soția, într-un apartament cu 2 camere din Beiuș. În total, dau la întreținere în jur de 200 de lei pe lună. Cu toate celelalte cheltuieli.

Până acum au fost investiți peste 10 milioane de euro pentru întregul sistem de încălzire cu apă geotermală.

"Se va înfiinţa un ştrand municipal cu apa geotermala cu minim 4 bazine  ( olimpic, copii, polo, agrement). Pentru aprovizionarea parcului balneoclimateric, hotelurilor, se vor diversifica serviciile economice şi publice  se vor crea oportunităţile deosebite de creştere economică pentru diferitele firme de producţie sau desfacere", potrivit primariabeius.ro


 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close