Antena 3 CNN Actualitate Locale Oraşul din ţară unde 10.000 de oameni riscă să rămână la iarnă fără căldură | Primarul cere ajutor de la Guvern

Oraşul din ţară unde 10.000 de oameni riscă să rămână la iarnă fără căldură | Primarul cere ajutor de la Guvern

Zece mii de locuitori din Brad riscă să rămână fără căldură în această iarnă dacă autorităţile nu găsesc mai rapid o soluţie pentru asigurarea stocului de păcură necesar pentru centrala termică.

Oraşul din ţară unde 10.000 de oameni riscă să rămână la iarnă fără căldură | Primarul cere ajutor de la Guvern
Sursa foto: primariebrad.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Oct 2022   •   10:07

Edilul localităţii a cerut sprijin de la Guvern şi pentru subvenţii şi spune că Primăria nu are bani să achite 50% din preţul fnal de producţie al energiei termice.

"Avem câteva probleme legate de începerea furnizării energiei termice în sistem centralizat, în municipiul Brad, generate de preţul foarte mare pe care îl are păcura în ultima vreme. Faţă de sezonul trecut, preţul s-a dublat",  a declarat Florin Cazacu, primarul municipiul Brad.

Asigurarea stocului de păcură necesar pentru o iarnă grea, dar şi obţinerea unui preţ rezonabil pentru populaţie, în condiţiile crizei actuale sunt principalele provocări cu care se confruntă Admistraţia Locală din Brad. Cu iarna la uşă, Primăria a cerut ajutor de la Guvern pentru a putea asigura subvenţiile la energie termică.

"O situaţie extrem de delicată este faptul că nu există în acest moment păcură pe piaţă. Am încercat cu marii furnizori, însă nu ne pot pune la dispoziţie păcura şi este necesar să derulăm un contract de achiziţie publică la un preţ foarte mare. 50% din energia termică este subvenţionată, aşteptăm ca prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Intervenţie să putem primi cei 50% pentru subvenţionarea energiei termice la societate", spune edilul.

Societatea de termoficare stă cu rezervoarele pregătite pentru sute de tone de păcură. Punctele termice au fost modernizate, iar conductele reabilitate.

Municipiul Brad nu este racordat la reţeaua de gaz. Din cele peste 4.200 de apartamente, mai mult de 3.000 au rămas branşate la sistemul centralizat de termoficare.

Autorităţile din Brad au realizat şi un proiect pentru construirea unei centrale cu combustibil mixt, pe gaz, păcură şi biomasă, care ar urma să fie finanţat prin programul termoficare.

×
Subiecte în articol: brad pacura primar ajutor guvern
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close