Antena 3 CNN Actualitate Locale Mii de hectare de pădure din Parcul Natural Apuseni, devastate de gândaci. Localnicii dau vina pe autorități

Mii de hectare de pădure din Parcul Natural Apuseni, devastate de gândaci. Localnicii dau vina pe autorități

Mii de hectare de pădure din Parcul Natural Apuseni s-au uscat din cauza unei specii de gândaci care atacă molidul. Afectate de invazie sunt și alte zone din țară, iar seceta ar fi una dintre cauze.

Mii de hectare de pădure din Parcul Natural Apuseni, devastate de gândaci. Localnicii dau vina pe autorități
Sursa foto: Antena 3
de Ioana Mircea    |    31 Aug 2022   •   19:24

Mii de hectare de molid din Parcul Natural Apuseni au fost afectate de gândaciii numiți ipide. Situaţia este una gravă, deoarece specialiștii spun că aceste insectele pot distruge arborii într-o singură zi. 

Ipidele au lăsat pădurea de molid din Parcul Natural Apuseni, ruginie pe suprafeţe extinse. Gândacii atacă sub scoarța molidului, distrugându-l în întregime. Din păcate însă, specialiştii susţin că nu există metode de combatere eficiente. Oficialii parcului speră ca fenomenul sa se oprească pe cale naturală.

"Din punct de vedere tehnic, soluţia este amplasarea unor curse feromonale care ajută la prognoză şi amplasarea arborilor cursă, astea sunt metodele ecologice, iar una dintre metodele practicate în trecut, a fost extragerea", a spus Mădălin Mihăieș, şef de pază la Parcul Natural Apuseni.

Localnicii dau însă vina pe autorități spunând că acestea nu au curățat pădurea la timp, lăsând astfel mai mulți arbori să se usuce și să dezvolte aceste insecte.

"Riscul ca tot parcul să rămână fără pădure nu există, pentru că despre ceea ce vorbim noi, sunt fenomene naturale, ele există pe Pământ dintotdeauna, însă astfel de fenomene meteorologice anormale, sunt din păcate, specifice ultimelor decenii", a declarat Alin Moș, director Administrația Parcului Natural Apuseni.

Din păcate, situaţia e întâlnită în mai multe păduri din ţară.

×
Subiecte în articol: parcul natural apuseni
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close