Antena 3 CNN Actualitate Locale Descoperire uluitoare într-un cimitir ortodox din Transilvania. Piatra funerară cu un craniu și două oase, găsită de arheologi

Descoperire uluitoare într-un cimitir ortodox din Transilvania. Piatra funerară cu un craniu și două oase, găsită de arheologi

O echipă de arheologi din județul Alba au făcut o descoperire incredibilă într-un cimitir ortodox. După mai multe săpături au scos la lumină o piatră funerară care ar putea fi a unui pirat.

Descoperire uluitoare într-un cimitir ortodox din Transilvania. Piatra funerară cu un craniu și două oase, găsită de arheologi
Sursa foto: Muzeul de Istorie Aiud
de Ioana Mircea    |    13 Dec 2023   •   14:04

O piatră tombală în formă de sarcofag, profilată, având partea superioară gravat un craniu uman stilizat cu două oase încrucișate a fost descoperit specialiștii din cadrul Muzeului de Istorie din Aiud, într-un cimitir ortodox.

"Motivul ornamental, craniul ce suprapune două oase lungi încrucișate, a fost folosit în Evul Mediu de către cavalerii templieri care au introdus simbolul pentru a-și onora maestrul care a fost ars de viu în timpul unei persecuții.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În zilele noastre, pe lângă utilizarea ca semn de pericol, este îndeobște asociat steagului ce era arborat pe navele care se îndeletniceau cu jaful pe mare, navele de pirați", au explicat cei de la muzeul din Aiud.

Potrivit istoricilor, în cimitirul multietnic din Sulina se găsește o piatră tombală cu un astfel de motiv ornamental, cunoscută publicului ca aparținând mormântului unui pirat grec, decedat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Totuși, în afara acestei semnificații cu notă de senzațional, motivul craniului este regăsit și în arta religioasă creștină, în scena Răstignirii și reprezintă craniul lui Adam, care, conform tradiției, ar fi fost îngropat sub Golgota", au precizat cei din echipa Muzeului de Istorie.

Artefactul va fi amplasat în spațiul destinat Lapidariului Muzeului de Istorie, situat pe latura de vest a Cetății Aiudului, adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: cimitir Aiud
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close