Antena 3 CNN Actualitate Locale Cea mai frumoasă plajă de pe litoral a fost înghițită de valuri peste noapte

Cea mai frumoasă plajă de pe litoral a fost înghițită de valuri peste noapte

Cea mai frumoasă plajă de pe litoralul românesc, unde marea turcoaz amintește de destinațiile exotice de vacanță, a dispărut peste noapte.

Cea mai frumoasă plajă de pe litoral a fost înghițită de valuri peste noapte
Sursa foto: Facebook Plaja Tuzla / Antena 3 CNN
27 Ian 2023   •   12:18

La Tuzla, valurile au înghițit tot ce au prins în calea lor, iar din plaja lată, cu nisip fin, a mai rămas acum doar o palmă.    

Fără diguri de protecție, plaja de la Tulza nu a avut nicio șansă în fața puterii curenților care au tras aproape tot nisipul în mare. Vântul a suflat în ultimele zile cu până la 50 de kilometri pe oră pe litoral, iar la mal s-au format valuri puternice. Din cei 10 metri de plajă de la Tulza au mai rămas acum doar câțiva zeci de centimetri.   

”Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul. Aici erau cam 7 – 10 metri de plajă în perioada sezonului cald, acum nu mai este nimic. Avem o mare agitate. Marea își face puțin de cap. Este o suprafață de plajă cu nisip fin, marea are o culoare turquoise frumos, este liniștită. Dacă ar exista digurile de larg, nu s-ar mai produce aceleași valuri. În perioada 89 – 90 se făceau diguri în larg care stopau curenții de mare, îi mai reduceau și atunci puterea curenților era mai redusă”, a explicat Ion Moisei, viceprimarul din Tuzla.  

Dacă vom mai avea sau nu plajă la Tulza în următorii ani este greu de spus. Plaja de aici nu a fost cuprinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române. Viitorul său depinde, cel puțin deocamdată, doar de mila naturii.

Specialiștii spun că fenomenul este unul cât de poate de normal în timpul sezonului rece și estimează că plaja va reveni la forma inițială odată cu venirea verii.  

”În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plaja printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produc de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja. Este un fenomen natural, este un fenomen cate poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip pieptăn sau travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor. Altfel în mod natural malul înalt generează o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe.  

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spune că masterplanul pentru plaje va fi reanalizat și că sunt șanse ca și plajele de la Tulza, Vama Veche și Sulina să fie cuprinse în Programul pentru combaterea eroziunii costiere. Directorul instituției nu avansează însă și o dată la care s-au putea întâmpla acest lucru. 

×
Subiecte în articol: tuzla plaja
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close