Antena 3 CNN Actualitate Locale Povestea emoţionantă a unui poliţist din Suceava. Putea ieşi la pensie de cinci ani, dar a ales să rămână pe baricade pentru a prinde tâlhari

Povestea emoţionantă a unui poliţist din Suceava. Putea ieşi la pensie de cinci ani, dar a ales să rămână pe baricade pentru a prinde tâlhari

Vasile Grumăzescu, un șef de post din Păltinoasa, Suceava, care putea ieși la pensie de cinci ani, a ales să rămână pe baricade, cât va mai fi sănătos, pentru a prinde hoți și tâlhari.

Povestea emoţionantă a unui poliţist din Suceava. Putea ieşi la pensie de cinci ani, dar a ales să rămână pe baricade pentru a prinde tâlhari
Sursa foto: IpJ Suceava
de Alexandra Cojoianu    |    12 Ian 2023   •   12:41

De obicei, majoritatea polițiștilor ies la pensie cu prima ocazie, în jurul vârstei de 47-48 de ani, puţini sunt cei care aleg să rămână în sistem și să lucreze. Acesta este şi cazul lui Vasile Gruzmănescu, în vârstă de 52 de ani, agent-şef la secţia din Păltinoasa, jud. Suceava.

Vasile Grumăzescu este de ani buni și lider de sindicat, reprezentantul pe judeţ al Sindicatului Național al Agenților de Poliție. Bărbatul lucrează în poliție de la 1 decembrie 1991, ceea ce înseamnă că are deja 31 spre 32 de ani de muncă de poliție în sistemul operativ. Zeci de ani de intervenţii la evenimentele operative care apar pe raza sa de competență.

Grumăzescu şi-a început cariera la Postul de Poliție Mitocu Dragomirnei, urmând să ajungă în 2003 la Păltinoasa.

”Puteam să ies la pensie de mult, dar îmi place meseria asta și de aceea sunt și acum la datorie. Nu este ușor, însă cât simt că sunt sănătos și pot continua o voi face. Cât îmi dă Dumnezeu putere de muncă voi rămâne, nu mă gândesc la pensie”, spune Vasile Grumăzescu, pentru monitorulsv.ro.

Viaţa de poliţist nu i-a fost uşoară şi nici sigură, deoarece şeful de post a fost de la începutul carierei sale victimă a trei infracțiuni de ultraj, soldate cu condamnarea autorilor, și a uneia de amenințare. 

Cel mai delicat caz, a avut loc în seara zilei de 30 decembrie 2018, când acţiona, alături de încă doi colegi, pe raza satului Capu Codrului, comuna Păltinoasa şi a suferit o fractură de piramidă nazală după ce a fost lovit concomitent în faţă şi în zona capului cu o scândură.

Grumăzescu era însoţit de o tânără agentă, colega de la Postul Păltinoasa, plus încă un poliţist de la Postul de Poliţie Valea Moldovei. Poliţista a fost şi ea lovită în timpul scandalului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lovit şi pus în mare dificultate, şeful de post a scos pistolul şi a executat opt focuri de armă. Şapte au fost trase în plan vertical şi abia al optulea spre unul dintre atacatori.

În urma procesului, cei doi agresori au primit câte cinci ani şi două luni de închisoare cu executare. 

Însă, împotriva tuturor acestor greutăţi profesionale Grumăzescu a ales să nu renunţe şi să-şi continue meseria într-un mod de lăudat.

Grumăzescu: "Am rămas în urmă cu salarizarea în poliție"

Vasile Grumăzescu mai știe personal, în tot județul, doar doi colegi agenți care au depășit de mult vârsta de pensionare, dar încă mai lucrează. 

Polițistul spune că marea și actuala problemă din acest sector de muncă este legată de salarizarea rămasă în urmă față de cele mai multe sectoare bugetare. Acest fapt s-a văzut clar la ultimele sesiuni de admitere la școlile de poliție, când nu a mai existat concurență.

Un agent debutant ajunge cu greu la un venit de 3.300 de lei în mână, cu tot cu sporuri și normă de hrană. În cazul șefului de post de la Păltinoasa, cu cei peste 30 de ani de muncă și cu ture susținute de weekend, poate ajunge la maximum 5.200-5.300 de lei.

”Am rămas în urmă cu salarizarea în poliție, asta este clar. În cazul meu, dacă aș ieși la pensie, nu aș avea însă o pensie similară cu salariul pentru că automat nu ar mai fi sporurile pentru lucratul din weekend, noaptea și nici norma de hrană. Nu știu cum își fac alți colegi calculele, dar la mine și acesta unul din motivele pentru care continui să lucrez”, a mărturisit șeful de post de la Păltinoasa.
 

×
Subiecte în articol: Suceava politist poveste ani pensie
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close