Antena 3 CNN Actualitate Locale Povestea unui scriitor român, care s-a întors în țara natală după 20 de ani de locuit în Spania: "Oameni buni, chiar s-au schimbat lucrurile"

Povestea unui scriitor român, care s-a întors în țara natală după 20 de ani de locuit în Spania: "Oameni buni, chiar s-au schimbat lucrurile"

Gelu Vlașin, scriitor român, întors după 20 de ani în țara noastră, a remarcat că lucrurile s-au schimbat mult în țara noastră din punct de vedere administrativ.

Povestea unui scriitor român, care s-a întors în țara natală după 20 de ani de locuit în Spania: "Oameni buni, chiar s-au schimbat lucrurile"
Sursa foto: Facebook I Gelu Vlașin
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Oct 2023   •   11:59

Gelu Vlașin, un scriitor român care s-a întors în țara sa natală, după o perioadă de 20 de ani în Spania și a decis să investească într-o pensiune în satul în care s-a născut, remarcă o transformare semnificativă în ceea ce privește administrarea țării noastre.

În plus, el observă că în anumite regiuni, situația este asemănătoare cu cea din străinătate.

După două decenii petrecute în străinătate, Gelu Vlașin și familia sa au revenit în România și își au acum locuința într-o pensiune pe care au construit-o într-un sat din județul Bistrița-Năsăud.

Scriitorul a remarcat că situația s-a schimbat considerabil în țară în comparație cu perioada de acum 20 de ani și că relația cu autoritățile este similară cu cea din Madrid.

Citește și: Povestea lui Aurel Voicu, cel mai vârstnic student din România. Are 88 de ani și studiază la Universitatea din Alba Iulia

"Eu dau exemplu Bistrița-Năsăud. Nu pot să generalizez, pentru că am mai primit mesaje: 'Nu, la noi, nu știu unde, e altfel. E nenorocire, nu s-a schimbat nimic'

Mă uit la Bistrița-Năsăud, oameni buni, chiar s-au schimbat mult lucrurile. Adică în relația cu autoritățile.

Dau de exemplu Năsăud, că e aproape, aici, orașul cel mai aproape, la 20km unde trebuie să mă duc, la Fisc. Acum e online, că se pot face toate plățile impozite, taxe și cele online, dar inițial m-am dus și fizic acolo. Număr de ordine, programare, 2, 3 minute, maxim cinci. Mi-a rezolvat treaba. Adică... amabilitate, zâmbet. Exact ca afară.

Nu era nicio diferență între cum mergeam eu la Madrid să îmi plătesc taxele, să vorbesc cu funcționarul public și cum vorbesc la Năsăud, la administrația fiscală, la ANAF. Ce o fi șeful ăla de la ANAF, cum o fi instruit oamenii, dar oamenii ăia sunt foarte amabili", a spus Gelu Vlașin, potrivit DC News.

Gelu Vlașin mai spune că și relația cu funcționarii din primărie a decurs în regulă, în contextul în care avea o situație delicată legată de actele de proprietate. 

"Mai departe, relația cu funcționari din primărie, uneori mai scârțâie că au și oamenii probleme lor. Trebuie să înțelegem și pe ei, dar nu se pune problema să te duci, să nu-ți rezolvi situația. Te duci și-ți rezolvi problema, nu mai aștepți 100 de ani să primești o hârtie.

Există niște norme care trebuie respectate, nu? Răspuns în termen de 15-30 de zile... aștepți, îți vine hârtia, ai rezolvat situația.

Deci relația mea cu autoritățile a fost foarte simplă. În ceea ce privește investiția propriu-zisă, e adevărat, e un pic mai delicat aici, pentru că știți cu toții, abia acum s-a făcut ordine cu cadastru", a mai precizat Gelu Vlașin.

×
Subiecte în articol: Gelu Vlașin roman agricultor
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close