Antena 3 CNN Actualitate Locale Prefectul Capitalei a atacat în instanță Primăria Generală și cere anularea retrocedării din Parcul IOR

Prefectul Capitalei a atacat în instanță Primăria Generală și cere anularea retrocedării din Parcul IOR

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a anunțat marți că a depus o acțiune în instanță împotriva Primăriei Municipiului București, prin care solicită anularea Dispozițiilor de primar din anul 2005 prin care s-au retrocedat aproximativ 12 hectare de teren din Parcul IOR.

de Mia Lungu    |    10 Oct 2023   •   12:25

"Prefectul Municipiului București susține că Dispozițiile de Primar General Nr. 4333 / 18.05.2005 și 4334 / 18.05.2005 au fost emise cu nerespectarea prevederilor legale aplicabile și solicită instanței să anuleze Dispozițiile și să redea terenul de 12 hectare în domeniul public al Municipiului București", potrivit unui comunicat de presă.

Hopincă a susținut, marți, o conferință de presă împreună cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

"În urma analizei celor două Dispoziții privind retrocedarea terenului din Parcul IOR, am decis să cer instanței anularea acestora și redarea terenului în domeniul public al Municipiului București. În opinia mea, există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea celor două Dispoziții. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată și cer instanței să constante că retrocedarea a fost abuzivă.

Terenul face parte dintr-o suprafață de 767 de hectare de teren arabil, rămase în proprietatea lui Ivan Grgueff după Reforma Agrară din 1921. Suprafața avea să fie expropriată în condițiile legii de Reformă Agrară Nr. 187 din 1945 - fiind teren arabil, de la cetățeanul menționat anterior și Elena Catacuzino, trecând astfel în proprietatea statului român.

Fiind teren arabil, această parcelă nu putea fi retrocedată în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ci trebuia, eventual, să facă obiectul unei cereri pe Legea Fondului Funciar Nr. 18 din 1991.

Mai mult decât atât, după intrare în proprietatea statului român, terenul a fost amenajat ca parc și a fost în permanență parte a domeniului public al Municipiului București. Este evident că acest teren nu putea fi retrocedat în forma și pe baza procedurii aplicate la emiterea Dispozitiilor 4333 si 4334 din 2005", spune Rareș Hopincă.

Prefectul Capitalei a invitat grupurile de initiativă civică și organizațiile neguvernamentale interesate să facă cerere de intervenție în dosar, dacă există elemente suplimentare care pot fi evidențiate instanței și care să ducă la revenirea terenului în domeniul public al Municipiului București.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close