Antena 3 CNN Actualitate Locale Prima centrală nucleară din lume de mici dimensiuni va fi construită la Doiceşti, Dâmboviţa | Ce spun localnicii

Prima centrală nucleară din lume de mici dimensiuni va fi construită la Doiceşti, Dâmboviţa | Ce spun localnicii

Comuna Doicești din Dâmbovița este localitatea unde americanii vor construi prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume. Când va fi gata proiectul.

Prima centrală nucleară din lume de mici dimensiuni va fi construită la Doiceşti, Dâmboviţa | Ce spun localnicii
Sursa foto: Nuscale
de Claudia Popovici    |    Robert Slãmnoiu    |    24 Mai 2022   •   17:54

Anunțul a fost făcut de a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu. România, dar și partenerii americani, spun că proiectul va fi gata în 2027 sau 2028.

Centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producţie.

Mai mult, proiectul va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

”Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”, a spus ministrul Energiei Virgil Popescu.

Vestea a împărțit localnicii în două tabere 

"Acum cum e cu criza asta energetică poate va fi ceva bun. Nu cumva să aibă niște repercursiuni asupra populației, dar eu zic că ar fi ceva bun", spune un localnic. 

"Părerea mea, nu prea cred că ar fi prea bună, dar să dea Dumnezeu să fie bună, dacă o fi", mai spune cineva.

"Dacă ar vrea să facă locuri de muncă, ar fi o minune. Minunea minunilor, da, nu prea nu prea văd", mai completează cineva

"Cam teamă de radiații, în rest ar fi bine să mai dea de muncă la oameni"

"Din punct de vedere economico și financiar, pentru o comunitate va fi un plus, pentru că va genera atât locuri de muncă, cât și venituri la nivel de comună", spune şi edilul. 

Potrivit oficialilor Ministerului Energiei, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa şi de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte ţări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să îşi consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată şi să îşi atingă în același timp obiectivele de decarbonizare.

×
Subiecte în articol: centrala nucleara doiceşti Dambovita
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close