Antena 3 CNN Actualitate Locale Profesoară din Brașov, reclamată de părinţi pentru expresia "Puii noștri în curtea voastră" | Părinte scandalizat: "Limbaj explicit cu mult peste vârsta copiilor!"

Profesoară din Brașov, reclamată de părinţi pentru expresia "Puii noștri în curtea voastră" | Părinte scandalizat: "Limbaj explicit cu mult peste vârsta copiilor!"

O profesoară de limba franceză care predă la o școală din Brașov se află în centrul unui scandal, după ce părinții mai multor elevi au reclamat-o la conducerea unității de învățământ.

Profesoară din Brașov, reclamată de părinţi pentru expresia "Puii noștri în curtea voastră" | Părinte scandalizat: "Limbaj explicit cu mult peste vârsta copiilor!"
Sursa foto: TikTok / Andreea Condurache
de Ovidiu Stan    |    02 Feb 2024   •   14:23

Părinții s-au declarat scandalizați de mai multe lucruri, inclusiv de postările profesoarei pe TikTok.

Dintre reproșurile specifice, unul iese în evidență, pentru că face trimitere la situații similare cu care s-au întâlnit oameni de toate generațiile, atunci când au fost la școală.

E vorba de expresia, aparent inofensivă, "Puii noștri în curtea voastră" care în limba română nu are nicio semnificație specială.

Tradusă în franceză, expresia respectivă devine "Nos poules dans votre cour". Mulți o invocă în forma "Notre poule dans votre cour".

În ambele variante, grafia și fonetica asociate traducerii sunt asociate de anumite persoane cu sensuri sau cuvinte vulgare în limba română.

Iar părinții de la școala din Brașov spun că fix astfel de expresii folosește profesoara la oră, pentru a-i face pe copii să învețe limba franceză.

Părinte scandalizat: "Sunt variante de traducere pentru limbaj explicit cu mult peste vârsta copiilor"

Profesoara nu neagă, dar susține că inițiativa aparține, de fapt, elevilor săi.

@profamamaonline Puiul meu în curtea ta.. Cum se spune? Ig: iamandreeacondr #fy #fyromania #foryou #limbafranceza #joke ♬ habits stay high - favsoundds

"Mi se întâmplă la clasele a cincea. Mă întreabă și de trei ori pe oră, în fiecare oră: 'doamna, cum se spune bec?' 'Ampoule.' Normal că în limba română  sună într-un fel. Ei mă întreabă pe mine, eu le traduc și atât. Dacă ei consideră că folosesc un limbaj murdar, sexual și așa mai departe, nu depinde de mine. Eu doar am făcut o traducere", s-a apărat ea.

Potrivit profilului de pe TikTok, profesoara se numește Andreea Condurache. Ea are 26 de ani și predă de anul trecut la școala unde a izbucnit scandalul.

Prezența profesoarei pe platforma de socializare, unde își povestește experiențele cu elevii și menționează inclusiv insistența copiilor pentru expresia cu "puii și curtea", este un alt motiv de iritare pentru părinții care au făcut reclamația. Ținuta sa vestimentară a devenit, de asemenea, motiv de critică.

Profesoară, blamată pentru activitatea pe TikTok: "Nu încurcă pe nimeni din școală ce fac eu în viața personală"

"Sunt diverse variante de traducere pentru un limbaj explicit, cu mult peste vârsta lor (a copiilor, n.r.). Se întâmplă diverse referiri spre alte modalități de a-ți câștiga existența, folosind platforme online", acuză unul dintre părinți.

Tânăra profesoară are replica pregătită și la acest reproș.

"Cu ce ar trebui să mă îmbrac? Să mă îmbrac ca la mănăstire? Ceea ce fac eu în timpul meu liber și în viața mea personală nu încurcă pe nimeni din această școală", afirmă ea.

@profamamaonline Dragii mei elevi? #fy #fyromania #frenchteacher #teacher ♬ оригинальный звук - Anna Bruni

Conducerea școlii a aflat abia recent de videoclipurile postate pe TikTok de Andreea Condurache.

"Nu sunt normale pentru un cadru didactic. Nu este normal să se utilizeze și să se posteze așa ceva pe rețele de socializare. Convocăm comisia de etică, avem o comisie de etică și vom discuta și vom lua măsurile care se impun", a declarat Eugenia Crețoi, directorul școlii, citată de brașov.net.

"(Videoclipurile) pot fi interpretate ca fiind ușor inadecvate pentru un cadru didactic, pentru că atunci când vorbim despre un cadru didactic, trebuie să vorbim de o conduită, trebuie să vorbim de o probitate profesională, ori toate acestea (clipurile, n.r.) n-ar trebui să se regăsească în social media. Trebuie să găsească răspunsuri adecvate și trebuie să canalizeze atitudinea elevilor într-o zonă corectă. Într-adevăr, ar trebui poate ceva mai multă seriozitate atunci când este vorba de astfel de subiecte", a declarat Valentin Bucur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Brașov.

"Părinții au reclamat-o pe profesoară la Inspectoratul Școlar, însă Inspectoratul Școlar spune că profesoara și-a făcut datoria de dascăl și că nu este nimic neconform în traducerea pe care aceasta a făcut-o. Până în prezent, instituția nu a demarat o anchetă. Cert este faptul că părinții sunt nemulțumiți, poate și din cauza faptului că profesoara are o atitudine mai nonconformistă și s-au simțit deranjați de această atitudine", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Ovidiu Stan.

×
Parteneri
Primele imagini din interiorul halei cuprinse de incendiu, în București
x close